Fatshaming, avagy ha beszóltok, még többet fogok enni

fatshaming,túlevés Forrás: Getty Images
Semmi jóra nem vezet, ha valakit a testúlya miatt cikizünk, mert könnyen lehet, hogy csak még többet fog enni. A cikk végén fatshaming beszólásokat is olvashatsz, amiket jobb lenne, ha mindenki ha elfelejtene.

Ha a dagik tényleg attól fogynának le, hogy folyton ezzel cikizik őket, egy kövér kisgyerek se lenne a sulikban – vágott vissza nemrégiben egy népszerű amerikai talkshow vendége Bill Maher komikusnak, aki szerint néha bizony nem ártana kicsit megpiszkálni a túlsúlyosakat. Egyetlen dolgot érünk el azzal, ha valakit a kövérsége miatt bántunk; csak még többet fog enni. Az, akinek beszólnak, rettentően szégyellni fogja magát, elkeseredését pedig további evésbe fojthatja; ebben az érintettek és a szakértők is egyetértenek.

Egész eddigi életem során cikiztek a súlyom miatt és még mindig kövér vagyok – mondja Viktória. A 19 éves lány sem gondolja, hogy a szekírozás lenne a megoldás. Kislányként borzasztóan megviselte, hogy rendre lekövérezték, s csak még többet evett, hogy egy kicsit jobban érezze magát – idézi fel. Nem azért szóltak be, mert éppenséggel annyira törődni akartak volna velem, csupán azt akarták, hogy rosszul érezzem magam a bőrömben – teszi hozzá Viktória. Az egészségem miatt csak a szüleim és az orvosok aggódtak, csakis nekik volt joguk hozzá, hogy a testemről beszélgessünk. A gyerekek az utcából csupán cikizni akartak, mert más voltam, mint ők.

Viktória mára viszont eljutott odáig, hogy elfogadja önmagát, úgy ahogy van.

Sokat segített, amikor elkezdtem olyan filmeket nézni, olyan könyveket olvasni, amikben pozitív kövér karakterek is feltűntek – mondja. Ha folyton csak a tökéletes testű nőideálokat látjuk magunk előtt, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy biztosan velünk van valami baj
teszi hozzá.

Csak nagyon ritkán érezhettem magam csodálatosnak 16 éves koromig. Mindenki csak le akart fogyasztani, okos tanácsokkal ellátni, ha kellett, ha nem. Utólag visszagondolva ez inkább segítő szándéknak álcázott cikizés volt – meséli Noémi. Nekem is voltak olyan „barátaim”, akik valamiféle szitokszóként használták a kövér kifejezést. Szerencsémre felismertem, hogy a szépség, az értékesség nem a testméreteinktől függ. Teszek rá, hogy mit gondol a társadalom – neveti el magát.

Fatshaming beszólások

Ha nem akarsz beállni a sorba, íme 5 olyan mondat, amit jobb, ha ki sem ejtesz a szádon:

1. Ezt tényleg mind meg akarod enni?

Több mint nyers beszólás. A legviccesebb, hogy az emberek azt gondolják, segítenek, ha ilyeneket mondanak.

2. Netán beteg vagy?

Nem. Csak azért, mert van rajtam némi plusz, nem kell rögtön ilyesmikre gondolni. A túlsúly nem feltétlenül egyenlő a betegséggel.

3. Fogytál valamennyit? Annyival jobban nézel ki most!

Ezzel az erővel akár azt is mondhatnád, hogy mennyivel rosszabbul festettél korábban.

4. Nem hiszem, hogy ezt a felsőt kifejezetten rád szabták volna...

Valóban, a legtöbb ruhaboltban nincsenek extra nagyméretű darabok. Szerencsére ma már egyre több az olyan plusz size blogger, aki hitelesen képviseli, hogy valaki kövéren is lehet trendi. Van honnan inspirálódni.

5. Biztosan bírni fogod a futást?

Meglepő, de a kövérek is képesek edzeni. Lehet, hogy van amiben még jobbak is, mint XS-es társaik.

Nem csak a nők küzdenek a testszégyenítéssel, de szerencsére már léteznek férfi testpozitív példaképek is: