Ezért dugjuk ki a lábujjunkat éjjel a paplan alól

Borítókép: Ezért dugjuk ki a lábujjunkat éjjel a paplan alól Forrás: Getty Images
Álmatlanság gyötör? Forgolódsz, le- és felhúzod magadról a takarót? Ezzel a meglehetősen egyszerű, ám annál hatásosabb módszerrel nagyon könnyen segíthetsz magadon.

Bár sok kisgyerek fél tőle, az én kislányom - több más mellett az egyik - mániája, hogy folyton kidugja a tappancsait a paplan alól éjszaka. Amíg kisebb volt és visszatérő vendég volt a szülői ágyban, bár félkómásan, de már a moccanásaiból pontosan tudtam, mi következik: a takaró egyszer csak felemelkedik az égnek emelt lábacskáival, a következő pillanatban pedig egy hatalmas rúgással fogja kiszabadítani alóla a lábfejét. Eleinte rögeszmésen visszatakargattam, szegényke meg ne fázzon; de miután láttam, hogy szélmalomharcot vívok, felhagytam vele.

Amikor már beszélni is tudott, kérdezgetni kezdtem. Kíváncsi voltam egyrészt arra, hogy mennyire emlékszik a rendszeres éjszakai karatékra a paplannal, s hogy miért érzi úgy, hogy minden áron meg kell tőle szabadulnia?

De hát mama, tisztára sültek a lábaim! – hangzott a válasz, amiből azóta itthon szállóige lett, sok más fényes mondás mellett.

Tény, nagyon nehezen alszik el betakarózva, így nem is nagyon erőltetem a dolgot. Különösen azok után nem, hogy megtudtam, mindennek megvan a tudományos magyarázata is. Alvásszakértők szerint ugyanis az, ha a lábujjaidat kidugod a paplan alól, segíthet az elalvásban. Ahhoz ugyanis, hogy álomba tudj szenderülni, a testhőmérsékletednek 1-2 fokkal le kell csökkennie. A lehűtéshez pedig már az is elég, ha kiszabadítod a lábaidat a takaró alól.

A láb ugyanis különleges összeköttetésben van az artériákkal és a vénákkal, az érszerkezete tökéletes arra, hogy hatékonyan csökkentse a szervezet hőmérsékletét. Ráadásul a lábfejen nagy részén nem találhatók szőrszálak, ezért egész éjjel hideg tud maradni. A testhőmérséklet így kiegyensúlyozza önmagát és jól alhatsz.

Galériánkban további tippeket találsz, hogyan segíts magadon, ha nehezen megy az elalvás