Ezek a vashiány tünetei! Figyelj rájuk!

Borítókép: Ezek a vashiány tünetei! Figyelj rájuk! Forrás: Getty Images
A vas testünk egészséges működésének egyik legfontosabb nyomeleme. Hiánya esetén tünetek léphetnek fel, melyekre jó odafigyelni.

A vas, a nyomelem palettán nagyon fontos helyet foglal el. Az emberi szervezet egészséges működésének egy legalapvetőbb nyomeleme. A vas segít ugyanis abban, hogy az oxigén eljusson a sejtekhez.

A szervezet ideális vas mennyiségének egyik mércéje lehet akár a vér színének élénksége is.

Hogyan?

A vér színét, és annak változását a vér oxigéntelítettsége adja. Az oxigén telítettség a benne lévő vas oxidációs állapotától függ. Tehát ha a vérben kellő mennyiségű vas van, akkor az világospiros színű. Ha viszont kevés a vas, és a szén-dioxid mennyisége magas, úgy sötét árnyalatot kap a vér színe.

A vasat szervezetünk nem tudja előállítani, ezért pótolni kell. A pótlása történhet élelemből vagy vaskészítményekből.

A máj, a gomba, lenmag, a tojássárgája, a búzakorpa, a tökmag, a hüvelyesek mid –mind remek vasforrások.

Tudni kell viszont, hogy felszívódása igen gyenge, így különösen figyeljünk vasraktáraink állapotára és az utánpótlásra.

Hogyan érzékelhetjük, hogy vashiánnyal állunk szembe?

Számos tünetet kezd el produkálni testünk, melyek tartós fennállása jó jelzés lehet arra, hogy sejtésünk valós. Persze egy tartós hajhullás vagy fáradékonyság még ezer más dologra is utalhat, de jusson eszünkbe: lehet, hogy vashiánnyal van dolgunk.

Mérhető a vashiány?

Igen. Vérvétel útján azonnal kiderül valóban erről van-e szó. Fontos, hogy tartósan fennálló tünetekkel forduljunk orvoshoz.

Galériánkban 8 tünetet írunk le, melyek vashiányra utalhatnak