Mi okozhatja a reggeli magas vércukorszintet? 12 étel, ami kiváló segítség a csökkentésében

Borítókép: Mi okozhatja a reggeli magas vércukorszintet? 12 étel, ami kiváló segítség a csökkentésében Forrás: Envato/Wavebreakmedia
Cukorbetegek gyakran találkoznak a reggeli magas cukor jelenségével, mely annak ellenére bukkan fel, hogy előző este még rendes vércukorértékeket mértek. Előfordulhat, hogy a vércukorszint reggel az egekbe szökik, még olyan egészséges embereknél is, akik nem küzdenek a diabétesz kínzó tüneteivel. De mégis mi okozza ezt a jelenséget, és mit tehetünk ellene?

Akár cukorbetegek vagyunk, akár nem, mind tudjuk, hogy a vércukorszint megfelelő szinten tartása kulcsfontosságú dolog egészségünk szempontjából. A vércukorszint ingadozása még azokat is megterhelheti, akik nem szenvednek a diabéteszben, hiszen ilyenkor erős szívdobogás érzet, szédülés, gyengeség, izzadás és fokozott éhségérzet is felbukkanhat. A helyzet cukorbetegeknél még inkább súlyosbodik, ezért nagyon fontos, hogy helyes tartományba tartsuk vércukorszintünket.

Mi okozza a reggeli magas vércukorértékeket?

A reggeli magas vércukorszintet leginkább az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők tapasztalhatják magukon, hogyha este nem étkeztek megfelelően (vagy teljesen kihagyták a vacsorát), vagy nem elegendő inzulinnal látták el este a szervezetüket. Alvás közben csökken a vércukorszint, ezért a szervezet olyan hormonokat szabadít fel, melyek fokozzák a máj glükóztermelését, mindezek hatására a betegek magas vércukorértékekre ébredhetnek. A jelenséget Somogyi-effektusnak is nevezik, a fogalom megalkotása pedig Somogyi Mihály magyar biokémikusnak köszönhető, aki elsőként ismerte fel és nevesítette a problémát.

Forrás: Envato/Peakstock

Reggeli magasabb vércukorértékeket egészséges emberként is tapasztalhatunk magukon, az okok pedig minden esetben az életmódunkban keresendők. A magas vércukorszintet befolyásolja az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége, de az érzelmi stressz és frusztráció is kiválthat hasonló tüneteket, csakúgy, mint egyes gyulladásos problémák a szervezetben és az alapbetegségek. Az tehát, hogy milyen a genetikánk, mennyire egészségesen étkezünk és milyen rendszerességgel mozgunk, nagyban befolyásolja a vércukorszintünket. A cukros finomságokat, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrátokat ajánlott kerülni, és helyettük az egészséges ételeket és a lassan felszívódó szénhidrátokat kell előnyben részesíteni.

Mivel a dehidratáció emeli a vércukorszintet, igyunk mindig elegendő vizet, és próbáljunk meg mennyiségi és minőségi pihenéssel tölteni az éjszakáinkat, hiszen a rossz alvás is negatív hatással lehet a vércukorszintre. A sport és a testmozgás segít a szervezet glükóz felhasználásában, így találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb mozgásformát, és kerüljük a stresszt, amennyire csak lehet, ugyanis a folyamatos idegeskedés és frusztrált mindennapok is rossz hatással vannak az egészségünkre – így a vércukorszintünkre.

galériánkban pedig megmutatjuk, mely ételek lehetnek hatásosak a reggeli magas vércukorszint ellen!