10 élelmiszer, ami gazdag A-vitaminban: így csökkentsd az A-vitamin hiányát természetes módon

Borítókép: 10 élelmiszer, ami gazdag A-vitaminban: így csökkentsd az A-vitamin hiányát természetes módon Forrás: Getty Images/YJPTO
Mint minden vitaminra, úgy az A-vitaminra is nagy mértékben szüksége van szervezetünknek, hiszen számos – szervezetünket érintő folyamatban aktív szerepet játszik. De mégis miért olyan fontos számunkra az A-vitamin, és miben található meg igen nagy mennyiségben?

Az A-vitamin vagy retinol fontos szerepe

Nagyon fontos, hogy szervezetünk ellenálló legyen az egyes betegségekkel szemben. Az A-vitamin számos immun folyamatunkhoz hozzájárulva áldásosan hat egészségünkre, és több dologban is számíthatunk hatékony segítségére szervezetünk egészséges működésének fenntartása érdekében. Például ez a szuper, zsírban oldódó vitamin hámsejtjeink megfelelő anyagcseréjét biztosítva hozzájárul bőrünk, hajunk és körmünk egészségéhez, de a csontok ideális állapotának fenntartásában is fontos szerepet játszik. Mivel közrejátszik a retina működésében, biztosítja a szürkületben való látás lehetőségét, és részt vesz a szem fény receptorainak működésében is.

Milyen tünetei lehetnek az A-vitamin hiányának?

Bár alapvetően természetes módokon be tudjuk vinni a szervezetünkbe a fontos A-vitamint, mégis, előfordulhat, hogy az A-vitamin kóros hiányállapota merül fel, melynek kivizsgálása minden esetben szakorvos feladata. Ha valamilyen felszívódási rendellenességgel küzdünk pl. vastagbélgyulladás, Crohn-betegség vagy éppen cöliákia, akkor is időközönként, alkalmi jelleggel érdemes ellenőriztetni szervezetünk A-vitamin-háztartását, de ennek a lényeges vitaminnak a hiányára egyéb esetekben is felhívhatja szervezetünk figyelmünket.

Forrás: Unsplash/Kamila Maciejewska
Az A-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik egészségünkben.

A hiány tünetei leginkább bőrünkön, hajunkon és látásunkkal kapcsolatban mutatkozik meg, hiszen, ha kórosan száraz és hámló a bőrünk, esetleg durva és érdes tapintásúvá válik, gyenge a hajunk, körmünk elvékonyodik és berepedezik, felmerül az A-vitamin hiányának gyanúja, csakúgy, mint a szürkületi vakság esetén, és akkor is, ha szemünkön szürke foltok jelennek meg. Ha hajlamosak vagyunk mindig összeszedni minden fertőzést, akkor is gyanakodhatunk a problémára, hiszen az A-vitamin hiánya hozzájárulhat a különböző fertőzésekre és gyulladásokra való hajlam fokozódásához és kialakulásához. Ha nincs a szervezetben elegendő A-vitamin, nyálkahártyáink kiszáradhatnak, bélrendszerünkben pedig nem képződik a hiány hatására kellő mennyiségű védőfolyadék, ez pedig egyenes út a belek irritációjához, mely gyakran hasmenés formájában jelentkezik az érintetteknél.

És bár az A-vitamin túladagolása igen ritka esetekben fordul elő, olykor egyes bevitt táplálékkiegészítők következtében nagyobb mennyiségben is felhalmozódhat a szervezetben, ezért nem árt résen lenni, már, ami a túladagolást és annak tüneteit illeti. Az A-vitamin túladagolás étvágytalanságot, emésztőrendszeri problémákat, hajhullást, valamint ízületi fájdalmakat okozhat, melyek émelygéssel, erős fejfájással és homályos látással párosulhatnak.

Szerencsére az A-vitamint természetes úton könnyedén be tudjuk vinni szervezetünkbe.

Tudd meg galériánkból, milyen élelmiszerekben van sok A-vitamin!