Este koncert, reggel munka: mennyi idő alatt bomlik le a szervezetünkben az alkohol?

Borítókép: Este koncert, reggel munka: mennyi idő alatt bomlik le a szervezetünkben az alkohol? Forrás: Canva (RossHelen)
Tombol a nyár és vele együtt a nyaralások, kerti partik, koncertek is. A szomjúság csillapítására és a jókedv fokozása érekében könnyebben csúszik ilyenkor a hűs alkohol, amit gyakran követhet másnap macskajaj. Mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből az alkohol? Mennyi a vér alkoholszintje egy óra, két óra, öt óra elteltével? Utánajártunk!

Mit történik a szervezetünkben?

Az alkoholos ital, miután az emésztőrendszerbe kerül, elkezd felszívódni. A felszívódás időtartama egyrészt függ attól, hogy az alkoholfogyasztás előtt mit és mennyit étkeztünk, másfelől attól is, hogy a szervezetünk milyen sűrűn találkozik szeszes italokkal. Amennyiben üres a gyomrunk, éhgyomorra iszunk, a felszívódás néhány perc alatt is megtörténhet, míg egy kiadós étkezés után akár másfél óra is eltelhet.

A felszívódás után az alkoholos ital 90 százalékban a máj segítségével kerül lebomlásra. A fennmaradó 10 százalék vizelettel, illetve a kilégzés során ürül ki a szervezetünkből. Minden ember szervezete máshogy reagál az alkoholra. Az, hogy mennyi idő alatt kerül lebomlásra sok tényezőtől függ. Számításba kell venni a testmagasságunkat, a testsúlyunkat és a legurított italok alkoholszintjét és mennyiségét is, valamint a fogyasztás időpontját.

Mennyi idő alatt bomlik le?

Egy 65 kilós személy este tíz óra magasságában elfogyaszt egy deciliter bort, akkor 1,5 óra múlva valószínűleg nyoma sem lesz a szervezetében. Ha egy üveg pezsgőt kortyolgat el, akkor hajnali fél 5 magasságában ürül ki az alkohol a szervezetéből.

Attól függően, hogy hány százalékos a véralkoholszintünk, a szakirodalom öt stádiumot különböztet meg. Az alkohol hatására lehetünk eufórikus, izgatott, zavarodott, aluszékony, kómás állapotban.

Milyen állapotban lehetünk az alkoholtól?

Eufórikus állapot:

Ekkor az ital hatására felszabadulttá válunk, a megszokottnál többet beszélhetünk, mozgásunk ügyetlenné válhat.

Izgatott állapot:

A hangulatunk már nem egyértelműen derűs, inkább ingadozó. Ilyenkor olyan dolgokat is elkövethetünk, amiket józan állapotban biztosan nem. Felfogóképességünk lassul, egyensúlyérzékünk bizonytalan, súlyos esetben az emlékezőképességünkkel is gond lehet.

Zavarodott állapot:

Ilyenkor a mozgáskoordinációnk bizonytalan, ugyanúgy, mint a térbeli tájékozódási képességeink. A beszéd artikulálatlan lesz, a külső ingerekre intenzíven reagálunk. Gyakran jelentkezhet rosszullét!

Aluszékony állapot:

Ebben a stádiumban fokozódik a rosszullét, akár vizeletvisszatartási probléma is felléphet. A leglehetetlenebb testhelyzetben is képesek vagyunk elaludni.

Kómás állapot:

Amennyiben bárkit ilyen állapotban találunk, sürgősen kérjünk orvosi segítséget, ugyanis előfordulhat eszméletvesztés, testhőmérséklet csökkenése, keringés felborulása, súlyos esetben légzés leállás is.

Italozás után volán mögé ülhetek?

Jogilag a véralkoholszint nullára csökkenésével, az alkohol teljes mértékű kiürülésével leszünk alkalmasak gépjármű vezetésére. Azonban fontos tudni, hogy az alkohol kiürülése után a szervezetnek szüksége van regenerálódási időre. A reakcióidőnk és a koordinációs képességeink később állnak helyre.

Az interneten több alkoholkalkulátort is találhatunk. Azonban, vegyük figyelembe a saját érzeteinket. Amennyiben a kalkulátor 0 százalékos véralkoholszintet mutat, ám bizonytalannak érezzük magunkat a volán mögött, véletlenül se vezessünk saját és környezetünk védelmében.

Tombolhat a nyár és vele együtt a nyaralások, kerti partik, koncertek is, de alkoholfogyasztásunk legyen felelős!

Tudtad, hogy az alkohol a menstruációra is hatással lehet? A galériánkra kattintva eláruljuk, hogyan.