Kiváló béltisztító, ami hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez: az eper 8 áldásos hatása

Borítókép: Kiváló béltisztító, ami hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez: az eper 8 áldásos hatása Forrás: Pexels/Engin Akyurt
Sokunk oly közkedvelt időszaka, a nyár, bővelkedik finomabbnál finomabb gyümölcsökben, melyek egyértelműen a legmelegebb évszak slágerei. A nyár legnépszerűbb, ikonikus bogyós gyümölcse a zamatos eper, mely több, mint édes nassolnivaló, hiszen egészségünkre gyakorolt áldásos hatásai vitathatatlanok.

Az egészséges, lédús vörös színű édes eper a nyár imádott gyümölcse, hiszen nem csupán önmagában, minden ízesítés nélkül nyújt fenomenális ízélményt, és csillapítja édesség utáni vágyunkat, de kiváló alapanyaga számos süteménynek, fagylaltnak, smoothie-nak, lekvárnak, és még folytathatnánk a sort.

Az eper története

Az eper vadon termő őse, a szamóca már a történelem legelső időszakában is ismert volt, hiszen Amerikában, Ázsiában és Európában egyaránt tudtak létezéséről. Sőt, már az ősember is előszeretettel fogyasztotta és gyűjtögette. Jelenleg – mivel földrajzilag igen alkalmazkodóképes növényről beszélünk – a világ számos táján termesztik és ismerik. A köznyelvben gyakran szamócaként emlegetik az epret, és bár méretében eltér tőle, hiszen jóval kisebb gyümölcsről van szó, mégis, hasonlóságuk miatt sokan egy kalap alá veszik a két gyümölcsöt. Nagyon érdekes tény az is, hogy míg majdnem mindenki bogyós gyümölcsnek emlegeti az epret (a cikk bevezetőjében is így említettük), ennek ellenére növénytanilag a rózsafélék családjába tartozik.

Korábban az eper – romlandósága miatt – nem minden konyhában volt fellelhető, hiszen régen csak a gazdagok kiváltsága volt epret enni. A tehetősebb emberek a reneszánsz időszaka alatt tejszínnel fogyasztották, némi bor mellé kínálva. Termesztésével először a 18. században foglalkoztak, majd ahogy egyre inkább kiépült a világon a vasúti és a közúti hálózat, a finom édes piros gyümölcs szállítása is egyszerűbbé vált, ennek köszönhetően pedig már a legtöbb háztartásba eljutott, hiszen a gyors szállítás következtében nem romlott meg.

Forrás: Unsplash/Johnny Martínez
Az eper jótékony hatásai és kellemes íze miatt is tökéletes gyümölcs!

Milyen epret vásároljunk és hogyan tároljuk?

Persze manapság is úgy érdemes epret vásárolni, hogy azonnal megesszük, vagy maximum pár napra előre tervezünk vele, hiszen még hűtőben is hamar veszít értékéből és finom, lédús állagából. Nagyon fontos, hogy mielőtt elfogyasztjuk, alaposan mossuk meg, de ne hagyjuk állni sokáig a vízben, mert csökken finom zamata és elveszíti a benne lévő vitamintartalmát is. Vitaminokban ugyanis jócskán bővelkedik, hiszen rendkívül magas C-vitamin tartalma mellett megtalálható benne B1-, B2 vitamin is, illetve sok-sok kálium, magnézium, mangán, folsav, jód és réz is.

Olyan szemeket válogassunk, melyek nagyok, élénkpirosak, és ha megszagoljuk őket, érezzük a gyümölcs valódi, finom illatát. Ugyanakkor az sem jó, ha túlérett darabokat választunk, ugyanis ilyenkor az eper kevesebb C-vitamint tartalmaz, mint az ideális érettségű állapotában.

Ideálisan 2-3 fokos hűtőben ajánlott tárolni, és a hűtőszekrény gyümölcstároló rekeszébe elhelyezni, ugyanis a tárolásához szükséges megfelelő páratartalom kb. 90%, mely feltételnek a fedett tárolórekesz tesz teljes mértékben eleget. Az is jó megoldás, ha egy jól záródó dobozba tesszük külön, melynek az aljára konyhai kendőt fektetünk, hogy felszívja az eperből áradó nedvességet.

Tudd meg galériánkból, melyek az eper jótékony hatásai!