Ezek az élelmiszerek a legjobbak puffadás ellen: mutatjuk, melyeket érdemes fogyasztani

Borítókép: Ezek az élelmiszerek a legjobbak puffadás ellen: mutatjuk, melyeket érdemes fogyasztani Forrás: Polina Zimmerman/Pexels
A puffadás egy gyakori, roppant kellemetlen emésztőrendszeri panasz, amelyet kellemetlen hasi feszülés, teltségérzet és jelentősen növekedett gázképződés jellemez. Enyhe kellemetlenségtől súlyos panaszokig terjedhet, és jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. A puffadásnak számos oka lehet, az étrendi szokásoktól kezdve az emésztőrendszeri rendellenességekig. Az alábbiakban azonban olyan élelmiszereket gyűjtöttünk össze, amelyek kiválóak a puffadás ellen. Mutatjuk is, melyek ezek!

Alapvetően a puffadás nem egy betegség, hanem egy tünet, amely mögött számos kiváltó ok állhat. Éppen ezért a hatékony kezeléshez elengedhetetlen, hogy a kiváló okot találjuk meg, és azt kezeljük.

Általában két nagy csoportja van a puffadás kialakulásának, ezek a következők:

  • Étrendi okok: nehezen emészthető ételek fogyasztása, gyors evés, szénsavas italok, mesterséges édesítőszerek, gluténérzékenység, laktózérzékenység.
  • Emésztőrendszeri okok: irritábilis bél szindróma (IBS), gyomorfekély, Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás, egyéb emésztőrendszeri rendellenességek.

Kezelése természetesen attól függően változik, hogy pontosan mi volt az ok, amely kiváltotta ezt a kellemetlen tünetet. Ám összeségében az alábbiak betartása ajánlott a puffadás esetében:

  • Étkezési szokások megváltoztatása: nehezen emészthető ételek fogyasztásának csökkentése, lassú rágás, szénsavas italok kerülése, mesterséges édesítőszerek kerülése.
  • Emésztőrendszeri okok kezelése: gyógyszeres kezelés vagy életmódbeli változtatások.
  • Egészséges életmódra való törekvés: rendszeres testmozgás, stresszcsökkentés, probiotikumok szedése.
Forrás: Mareefe/Pexels
A kamillatea kiváló lehet a puffadás ellen, ugyanis jelentősen segít enyhíteni ezeket a tüneteket.

Mint már az előbbiekben is említettük, a puffadás jelentősen csökkenthető olyan ételek fogyasztásával, melyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre. Ezentúl érdemes az életünkbe beépíteni a rendszeres testmozgást, az egészséges szokásokat, melyek hosszú távon jótékony hatással vannak az emésztésünkre.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek kifejezetten jótékonyak puffadás esetén. Mutatjuk is, melyek ezek!

Ételek, amelyek rendkívül jótékonyak puffadás esetén!