Egy óra wellness

Borítókép: Egy óra wellness
Szánj magadra egy kis időt. Változtasd a fürdőszobádat oázissá, és üdítsd fel testedet, lelkedet.

De jó volna egy kicsit megpihenni, magammal törődni! Elpasszolni a gyerekeket pár napra, elhúzni egy szállodába az ország másik csücskébe, és naphosszat lávaköves masszázzsal és pezsgőfürdővel babusgatni magam. De az ilyesmi nekem is nagyon ritkán adatik meg, akárcsak a legtöbb nőnek.

Nincs idő a wellnesshétvégére
„Miért nem mész el pár napra fürdőbe?” Ezen akérdésen számtalan nő csak nevet. „Naponta átlag tíz óra munka, közben az egész család életének menedzselése… nem hiszem, hogy egyedül volnék ezzel a helyzettel – kezd bele Margit, aki egy multinál dolgozik adminisztrációs vezetőként. – Évente összejön a pénz egy kéthetes nyaralásra agyerekekkel, de hogy ellógjak egy hétvégére?” Anők nagy része anyagi és szervezési okokból sem engedheti meg magának, hogy a gyerekek nélkül elutazzon valahová.
Nos, ha egy napra sincs idő kiszállni a mókuskerékből, tervezz be magadnak legalább egy-két óratökéletes nyugit!


Előkészületek
Teremts magadnak olyan környezetet a fürdőszobádban, amilyenben a legjobban ki tudsz kapcsolni. Ehhez nem kell nagyszabású lakásfelújtás – elég, ha fogsz egy fonott kosarat, és összekészíted benne a lazítás kellékeit, hogy kéznél legyenek, ha éppen támadna egy szabad fél délutánod. Néhány gyertya, relaxációra alkalmas zene, habfürdő, masszázskesztyű, a kedvenc bőrradírod, arcmaszkod, fürdőhabod (néhány hasonlót ajánlunk a cikk végén). A kosarat tedd fel egy magas polcra, hogy agyerekek ne érjék el, és helyezd készenlétbe, amikor elérkezik a házi wellness órája. „A gyerekeim mindent széthordanak, a múltkor arra jöttem haza, hogy összekenték a konyhaszekrényt a rúzsommal. Ezért a szépítőszereket már eleve egy zárható szekrényben tartom” – mondja Anett, aki marketingesként keményen hajt egész nap.


Csak lazán
Vedd elő a kedvenc habfürdődet, engedd tele akádat finom meleg vízzel, ülj bele, hunyd be a szemed, gondolj valami kellemesre – relaxálj. Egy jó fürdő tökéletes stresszoldó, a víz nyomása ránehezedik amellkasodra, így lassul a légzésed és a szívdobogásod, s a kellő hőfok az izmaidat is ellazítja. „A jóga révén szereztem némi gyakorlatot agondolataim kikapcsolásában – magyarázza Krisztina, aki otthon dolgozik családi vállalkozásban. – Most már nincs időm naponta két órát jógázni, ezért ha sok feszültség gyűlik fel bennem, nem teketóriázom sokat: bevetem magam a fürdőkádba és ott relaxálok, füstölők és zene segítségével. Ha szerencsém van, utána még egy-két ászana is belefér az erkélyen.”


A hajnak is jár, ami a testnek

Az intenzív termékek akkor hatnak a legjobban, ha a fürdőkádban kened őket magadra. A fürdő párás melege kissé megduzzasztja a hajat, így a hatóanyagok mélyebben behatolnak a szálak közé. Samponnal tisztítsd meg afejedet a hajformázók lerakódott maradványaitól. Ezután vidd fel a tápláló hajpakolást, majd tekerj törölközőt a fejedre – ameleg levegő hatására az ápoló hatóanyagok gyorsan bejutnak hajad szerkezetébe.
Fejeden a pakolással lesz időd egy alapos testradírozásra. Ameleg vízben bőröd felpuhul, így az elhalt hámsejteket nem lesz nehéz eltávolítani. Körkörös mozdulatokkal masszírozd át egész testedet a radírral. Ha elkészültél, egy nagy öblítésre mártózz meg afürdővízben, s az elhalt hámsejteket simogasd le magadról szivaccsal. „Én nedves frottírtörülközőt használok radírozásra – veti közbe Klaudia, főállású anyuka. – Bár ritkán van időm negyedóránál hosszabb időre bevonulni a fürdőszobába, aműveletet azért mégis megpróbálom hetente kétszer beiktatni. Néha a férjem is segít.” Ezután jöjjön egy üde zuhany, hogy a hajadról is lemosd a pakolást. Ha nincs otthon bőrradír, pillanatok alatt magad is keverhetsz egy adagot: dolgozz össze sót mézzel, és azzal radírozd át magad. A méz hidratáló hatása közismert, így garantáltan puha, selymes lesz abőröd.

És most jöjjön az arcod
A fincsi fürdő után jöhet az arc ápolása. „Amaszk kivételével az egészet mindennap végigcsinálom, és ha nem kell sietnem, különösen jólesik” – állítja Anett. Először is végezd el a gondos tisztítást: ez az ápolás alapja. Ezután radírozd át gyengéden a bőrödet. Ha van még 15–20 perced, rakj fel egy maszkot, mely bőröd igényei szerint lehet hidratáló vagy feszesítő. Amíg a maszk hat, dőlj le a kanapéra és élvezd a csendet. Aszépítő pihenés után töröld le a fel nem szívódott maszkot, majd kend be jó alaposan a bőrödet az arckrémeddel. A szemed környékéről se feledkezz meg: oda szemránckrém kerüljön. Ezen a területen nagyon vékony a bőr, ezért igen óvatosan nyomkodd be a krémet, az ujjaddal kívülről befelé haladva.

Katt a képre a galéria megtekintéséhez!


Test, kéz és láb
Nemcsak a szemkörnyék, hanem a dekoltázs bőre is nagyon érzékeny, ide is speciális krémre van szükség. Ne hagyd ki tehát a kencézésből anyakadat és a melledet sem. Végül kend végig alaposan a testedet a bevált testápolóddal vagy feszesítő krémeddel.
A rituálénak még nincs vége: a kezed és a lábad talán nem érdemel meg egy kis kényeztetést? Mivel a láb területén nincs túl sok faggyúmirigy, gyakran érezheted száraznak lábfejedet, talpadat. A lábmaszkok és -olajok nedvességgel töltik fel a hámréteget és ápolják a körmöt. Meglátod, egy kis masszázs csodát művel: dörzsöld meg alábujjaidat és a bokádat, végül ökölbe szorított kézzel nyomkodd meg a talpadat. Az őszi időjárás a kezedet is kiszárítja. Kend be alaposan kézkrémmel. „Ilyenkor mindig rájövök, hogy alábecsülöm atalpmasszázs jelentőségét – lelkendezik Klaudia, aki otthon havonta egyszer-kétszer megpróbál úgy másfél órát szakítani egy nagy fürdőzésre. – De ennél is fontosabb, hogy megtanultam valóban jelen lenni ezekben a pillanatokban. Ilyenkor elevenen érzem, ahogy felpezsdülnek az erek a lábfejemben, ahogy fellélegzik a bőröm az alapos radírozástól. Ha képes vagyok annyira kikapcsolni, hogy megfigyeljem és átéljem a testem reakcióit, új emberként lépek ki afürdőszobából.”

Összeállította: Rinyu Piroska, fotó: photolibrary.com, tárgyfotó: Jágfai Eszter/ beton fotóstúdió. Ez a cikk a 2011. évi októberi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.