8 egészségügyi vizsgálat, amire minden évben látogass el: életet is menthetnek!

Borítókép: 8 egészségügyi vizsgálat, amire minden évben látogass el: életet is menthetnek! Forrás: Unsplash/Lafayett Zapata Montero
Egészségünk folyamatos figyelemmel kísérése nagyon fontos, így az is, hogy egyes vizsgálatokon rendszeresen részt vegyünk. Az időben felismert problémák és betegségek nagyon sok esetben ugyanis akár életet is menthetnek.

Azok körében, akiknél előfordultak korábban a családban örökletes betegségek, kiemelten fontos figyelni egyes kórképekre és rendszeres szűrésekre járni, hiszen ezzel megelőzhetik a különböző genetikai úton tovább öröklődő betegségek kialakulását. Ettől függetlenül, ha nem tapasztaltunk feljebbmenőink körében semmilyen krónikus betegséget, akkor is érdemes bizonyos vizsgálatokon évről évre megjelenni, hiszen egészségünk saját kezünkben van.

Akkor is sokat tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében, ha meghatározott időközönként önvizsgálatot tartunk testünk egyes pontjain. Ehhez lényeges, hogy ismerjük saját testünket, és hogyha valami eltérőt tapasztalunk a megszokottól, minden esetben forduljunk orvoshoz. Az önvizsgálatot testünk különböző részein végezhetjük, attól függően, hogy mit szeretnénk átvizsgálni magunkon.

Anyajegy vizsgálat és melleink áttekintése

Például érdemes éves szinten többször is leellenőrizni, anyajegyeink milyen állapotban vannak, ugyanakkorák-e, mint legutóbb, változott-e a formájuk, kiterjedésük vagy esetleg a színük. Erre érdemes nagyon tüzetesen odafigyelni, hiszen attól, hogy naponta látjuk magunkat és szinte mondhatni, folyamatosan figyelemmel kísérjük a kor előrehaladtával testünk öregedését vagy változását, mégis, olykor nehéz felismerni a különböző elváltozásokat, az ember szeme ugyanis már megszokta azokat, így gyakran átsiklik felettük.

Végezhetünk önvizsgálatot melleinkkel kapcsolatban is, sőt, szakemberek szorgalmazzák a sűrű emlő-önvizsgálatot, ugyanis a különböző daganatos elváltozásokat a legtöbbször az ember könnyedén észreveszi saját magán – már ami a melleket illeti. Figyeljünk mellünk kontúrjára, méretére, a mellbimbók elhelyezkedésére, és ha bármilyen furcsa kitüremkedést, bőrelváltozást, behúzódást vagy nem múló sebet észlelünk, azonnal látogassunk el orvosunkhoz.

Forrás: Pexels/Vlada Karpovich

Vegyük észre, ha egy nyirokcsomó megduzzadt

Könnyedén észrevehetjük, ha valamely nyirokcsomónk megduzzadt. Ennek számos oka lehet, hiszen ha immunrendszerünk valamiért le van gyengülve és valamilyen gyulladás áll fenn a szervezetben, testünk nyirokcsomóink duzzadt állapotával jelezhetik a problémát. Sokszor előfordul, hogy a nyirokcsomók megdagadnak valamilyen vírusfertőzés, nátha vagy allergia következtében, de a rossz fogak vagy egy szájsebészeti beavatkozás is eredményezheti mindezt. Egyes esetekben azonban komoly problémára is figyelmeztethetnek a duzzadt nyirokcsomók, ugyanis néhány daganatos betegség jellemző tünete lehet a nyirokcsomók fájdalommentes megnagyobbodása. Éppen ezért, ha a probléma kialakulását nem indokolja aktuálisan semmi, kulcsfontosságú, hogy mindig észrevegyük, ha valami nem stimmel testünkön e tekintetben, és ha duzzanatot észlelünk magunkon, vegyük fel a kapcsolatot háziorvosunkkal.

Vannak vizsgálatok, amiket természetesen nem tudunk magunkon otthon, önállóan elvégezni. Ezekhez szakorvosi segítség szükséges, mely minden évben ajánlott, akkor is, ha nincs semmilyen problémánk vagy tünetünk. A rendszeres orvosi szűrésekkel semmi rosszat nem teszünk és sohasem feleslegesek, hiszen az időben felismert problémák hamar megelőzhetők, olykor pedig a gyors reagálás következtében akár életet is menthetnek!

Tudd meg galériánkból, melyek azok a szűrővizsgálatok, melyekre érdemes rendszeresen ellátogatnod!