9 élelmiszer, ami a gyerekek kedvence, de egészségtelenebb, mint hinnéd: nem csak a gumicukor és a csoki a mumus

Borítókép: 9 élelmiszer, ami a gyerekek kedvence, de egészségtelenebb, mint hinnéd: nem csak a gumicukor és a csoki a mumus Forrás: Matilda Wormwood/Pexels
A gyerekek étrendjének összeállítása komoly kihívást jelent a szülők számára, különösen akkor, amikor a kicsik kedvenc ételei túlnyomórészt egészségtelen ételek. Ugyanis számos olyan népszerű étel és ital létezik, amelyeket a gyerekek imádnak, de valójában tele vannak cukorral. Ezek az élelmiszerek nemcsak hogy hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz, hanem hosszú távon káros hatással lehetnek az egészségükre, fejlődésükre is. Az alábbiakban olyan gyerekek által kedvelt ételeket gyűjtöttünk össze, melyekre eddig azt hitted, hogy egészségesek, pedig sajnos nem feltétlen a legjobb alternatívák. Mutatjuk is, melyek ezek!

A mindennap fogyasztott ételek és italok között számos olyan opció található, amelyek magas cukor- és kalóriatartalommal bírnak, így hozzájárulhatnak a gyermekek súlygyarapodásához és a táplálkozási problémák kialakulásához. Ez azért is problémás, mert sok ilyen élelmiszer és ital látszólag az egészségesnek tűnő termékek közé tartozik. Ez könnyedén félrevezetheti a szülőket. Természetesen a csokikról, gumicukrokról, nassolni valókról minden szülő tudja, hogy gyermeke számára nem a legjobb választás, azonban sok olyan élelmiszer van, melyet egészségesnek hiszünk, pedig sajnálatos módon nem azok, mivel magas a cukortartalmuk. Ezeknek a fogyasztása hosszú távon elhízáshoz vezethet. A WHO ajánlása szerint a napi energiaszükséglet maximum 10%-át lehetne cukorbevitellel fedezni.

Nem véletlen az sem, hogy a gyermekkori elhízás világszerte egyre inkább aggodalomra ad okot. Az elhízás és az egészségügyi problémák kialakulása a gyermekeknél nemcsak fizikai, hanem mentális és érzelmi hatásokkal is járhat, amelyek befolyásolhatják az önbecsülést és az életminőséget. Fontos megérteni, hogy az egészségtudatos választások és az egészséges étkezési szokások kialakítása nemcsak a jelenbeli, hanem a jövőbeli egészségüket is meghatározhatja.

Forrás: Ketut Subiyanto/Pexels
A gabonahelyek sajnos magasan vezetik az egészségtelen ételek listáját.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat az ételeket és italokat, amelyek gyakran félrevezetőnek tűnnek az egészséges táplálkozás szempontjából, és feltárjuk, hogyan járulhatnak hozzá a gyermekek súlygyarapodásához és a táplálkozási problémák kialakulásához. Nézzük is, melyek ezek!

9 egészségesnek hitt étel, ami a gyerekek kedvence, de egészségtelenebb, mint hinnéd!