Akné gyógyítása belülről természetes módszerekkel

Borítókép: Akné gyógyítása belülről természetes módszerekkel Forrás: Funkcionális Orvosság Nőknek
“Az akné…a “legjobb” haverunk, aki tutira a legrosszabb időpontokban, de leggyakrabban a menstruációd környékén teszi tiszteletét” –vallja Dr. Varga Zsuzsanna, a Funkcionális Orvoslás Nőknek nevű, női közösségi tér létrehozója. Ha gyakori vendég nálad az akné, mindenképpen fontos tudnod a probléma mögött potenciálisan fennálló hormonális problémákról.

A hormonok, az ösztrogénszint vagy a bélflóra? Mi köze mindennek az aknéhoz? Honnan ered a probléma gyökere? Mit tehetek? Rövid kérdések, pontos válaszok a doktornőtől nektek!

A homonok terén vagy a bélflórában keressem az aknés tünetek okát?

A PMS (premenstruációs szindróma) időszaka körül, az ovuláció környékén felbukkanó aknék hátterében gyakran a túlzott ösztrogén termelés áll. A problémát sokszor az esztrobolom diszfunkciója okozza, azaz a bélflórád azon részének hibás működése, amely az ösztrogén lebontásáért felel. Tehát az aknés tünetek megjelenésének okozóit a bélflórád környékén kell keresni.


Mit tehetek annak érdekében, hogy a bélflóra ismét megfelelően tudja bontani az ösztrogént?

A lokálisan használható, tüneteket kezelő termékek és trükkök mellett érdemes vetned egy pillantást a probléma gyökerére, és ennek megfelelően változtatni az étkezéseden.

  1. Fogyassz minél több leveles zöld növényt!
  2. Fontos figyelned az A vitamin bevitelre - a gyökérzöldségek étrendedben építése például szuper lépés lehet.
  3. Ezeket mindig fogyaszd jó minőségű zsírokkal, például olivaolajjal vagy avokádóval.
  4. Szedj jó minőségű halolajat!
  5. Jó ötlet lehet a salátáidat, vagy a smootihe-kat lenmaggal turbózni, ez is támogatja a bélflórádat, és segít visszaállítani a megfelelő esztrobolom működést is.
  6. Átmenetileg próbáld meg kerüld el a cukrot, a tejtermékeket, a szóját, a glutént és a koffeint.
Fontos, hogy tudd: nem vagy egyedül!
Forrás: Funkcionális Orvoslás Nőknek

Sem az érzéseiddel, sem az aknéval. Rengeteg nő küzd vele - és rengetegen éreznek pontosan úgy, ahogyan te.

Átfogó tanulmányok szerint az akné a húszas éveikben járó nők felét, a harmincas éveikben járók negyedét érinti, a perimenopauza idején pedig a jelenség újra felüti a fejét - ebben az időszakban nagyjából a nők 10 százaléka újra harcot vív a klinikai súlyosságú aknéval.

És miért fontos ennyire, hogy tudj róla: nem te vívod ezt a harcot egyedül?

Mert a szépségiparral karöltve az egész világ igyekszik veled elhitetni, hogy a női arc valójában kizárólag akkor van rendben, ha pórusmentes, tökéletesen matt, bársonyos, egyetlen pihe sem tarkítja. Aknék meg különösen nem. Minden eltérés ettől a (fals) normától - azaz ha nem birtoklod egy 9 éves kislány arcbőrét 34 évesen - az igénytelenség jele, de legalábbis a helytelenül megválasztott arcápoló szereké. Egy biztos: te nem csinálsz valamit jól. Egy-egy hirdetés képeit látva joggal érezheted, az akné kvázi jellemhiba. Nonszensz, ugye?

Nos, először is szeretnélek megnyugtatni:

  • Minden nő arcán vannak pórusok.
  • Egyetlen nő bőre sem tökéletes mindig.
  • A ránk helyezett elvárások irreálisak, és azok sem képesek őket teljesíteni, akikkel promotálják őket.
  • Az aknéd pedig egyáltalán nem a te hibád, ahogyan semmilyen más testi tüneted sem az.

A probléma ráadásul gyakran komplexebb, mint gondoltad volna, és bár sok fórum sugallja ennek az ellenkezőjét, egyáltalán nem biztos, hogy a legközelebbi drogéria kínálata megoldja a helyezeted. A rosszul megválasztott termékek, a hibás arcápolási rutin pedig akár ronthat is a helyzeten.

A body positivity szemlélet azért némi enyhülést hozott ebben a súlyosan irreális elvárásokkal terhelt érában a nők számára. A testünk elfogadása, a testtudatosság szemléletének terjedése nyomán végre igazi nőkkel is találkozhatunk azokon a felületeken, ahol eddig kizárólag manipulált fotókat találtunk. Végre látjuk, milyen a női bőr, a női test valódi fényében.

Bűvebben a témáról: Funkcionális Orvoslás Nőknek

Galériánkban a doktornő további tippeket ad arra, hogy milyen természetes kiegészítőkkel tudod támogatni belülről bőröd egészségét és szépségét