Az őszi csonthéjas, mely aranyat ér: 8 szuper hatás, amit a diónak köszönhetünk

Borítókép: Az őszi csonthéjas, mely aranyat ér: 8 szuper hatás, amit a diónak köszönhetünk Forrás: Pexels/Oksana D.
Az ősz egyik legikonikusabb élelmiszere a dió, amelynek jellegzetes íze évszázadok óta része a konyháknak. Ez a szuper csonthéjas nemcsak sütemények és ünnepi fogások alapanyaga, hanem valódi tápanyagbomba is, amelyet érdemes gyakrabban beiktatni az étrendbe. Tudtad például, hogy napi fogyasztásával csökkentheted a rákos megbetegedések kockázatát? Máris mutatjuk, milyen áldásos hatásokat köszönhetünk mindenki egyik kedvenc csonthéjasának, a diónak!

A gyerekdalok kimeríthetetlen forrása

„Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró...”

„De jó a dió, fütyül a rigó...”

„Dombon törik a diót, a diót...”

„Ki lakik a dióhéjban? Nem lakhat ott bárki, Csak Dióbél bácsi...”

És a sort még folytathatnánk a szebbnél szebb gyerekmondókákkal, versekkel és énekekkel, amelyeket ilyenkor, ősszel mondunk a legtöbbször a kicsiknek. Nem véletlenül, hiszen ennek a finom és egészséges csonthéjasnak most van az igazi szezonja! Bár szerencsére egész évben hozzájuthatunk, mégis van valami különleges abban, amikor egy őszi séta során hatalmas diófák alatt sétálunk, és a lehullott termések között bóklászva gyűjtögetünk.

Forrás: Pexels/Ilo Frey

Egy csonthéjas, ezer érdekességgel

Tudtad, hogy a diót már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották? Latin neve Juglans regia, mely szó szerint azt jelenti: „Jupiter királyi makkjai”. Nem véletlen, hogy a diót már évezredekkel ezelőtt isteni csemegének tartották, amelyet a bőség és a jólét szimbólumaként tiszteltek, sőt, sok mai kultúrában ismert termékenységi jelkép.

Belegondoltál már, hogy az érett diószem mennyire hasonlít az emberi agyra? A véletlen hasonlóság nagyon is beszédes. A dió fogyasztása ugyanis jótékonyan hat a memóriára és a kognitív képességekre, így nem véletlen, hogy sokan az „agy ételeként” emlegetik.

Biztosan te is tapasztaltad már, amikor a földről felszedett diót próbáltad megszabadítani odakint a héjától, hogy képes összefogni a kezedet. Nos, ennek magyarázata, hogy a dió héja és zöld burka erősen fest, ezért régen például természetes festékként használták – többek között bútorok és textíliák színezésére, de akár falakat is lefestettek vele.

És vajon megfordult-e már a fejedben, hogy miért kopár mindig a föld a diófák alatt? Ha nem, most eláruljuk: a diófa természetes védekezésként juglont termel, egy olyan vegyületet, amely megakadályozza, hogy más növények egészségesen fejlődjenek a közelében. Ezért nemigen látunk alatta virágot, talajtakarót vagy akár közönséges gazt sem. Na, de szerencsére mi nem juglont fogyasztunk, hanem magát a dióbelet – és annak jótékony hatásait most meg is mutatjuk!

Olvasd tovább galériánkban, milyen szuper hatásai vannak a diónak!