Európa-szerte terjed a dengue-láz: ezek a tigrisszúnyogok okozta fertőzés intő jelei

Borítókép: Európa-szerte terjed a dengue-láz: ezek a tigrisszúnyogok okozta fertőzés intő jelei Forrás: Pexels/Pixabay
A dengue-láz terjedése már tavaly is komoly aggodalomra adott okot, most előfordulása Olaszországban növekszik aggasztóan. A súlyos esetben akár halált is okozó fertőzést az egyiptomi és az ázsiai tigrisszúnyogok terjesztik.

Az olaszországi Trieszt különböző városrészeit idén ötször kellett fertőtleníteni a dengue-láz miatt. Utoljára – legalábbis eddig – június 9-e és 10-e közötti éjszaka volt. A Vicolo Salvia és a Via Savi külső utcáiban lakókat tájékoztatták, hogy utcáikat és 200 méteres körzetüket fertőtlenítik hajnali 4 és 10 óra között. Ez idő alatt az ablakokat és ajtókat be kellett zárni, a légkondicionálást ki kellett kapcsolni, és háziállatokat nem szabadott a szabadba engedni.

Ennek ellenére a virológusok szerint egyelőre Olaszország még mindig biztonságos a nyaralók számára. „Európa-szerte jelentettek dengue-láz eseteket, beleértve Németországot, Ausztriát és Franciaországot is, hogy csak néhány példát említsünk. Ezek többsége olyan utazó, aki más kontinensen fertőződött meg.” – mondja Fabrizio Enrico Bregliasco virológus.

A klímaváltozás új betegségek terjedését okozza

A dengue-lázzal járó fertőzés attól függően, hogy hogyan halad előre, többé-kevésbé súlyos influenzához hasonlíthat. De a valódi probléma más. „A fertőzések 85 százaléka tünetmentes” – magyarázza Bregliasco. Ha egyszer már megfertőződött vele valaki, az nem válik immunissá. Ezzel szemben a második fertőzés bonyolultabb lehet. A legsúlyosabb formája, más néven dengue-vérzéses láz súlyos vérzést, extrém esetekben akár halált is okozhat. Ez általában a második alkalommal történő fertőződésnél alakul ki.

Az egyre növekvő utazási tevékenységek és a globális árukereskedelem mellett a klímaváltozás is jelentős szerepet játszik a járvány terjedésében. Manapság ez nemcsak elhúzódó aszályokat, majd heves esőzéseket és pusztító viharokat jelent, hanem olyan új betegségeket is, mint a trópusi dengue-láz.

Forrás: Welcome to all and thank you for your visit ! ツ/Pixabay
A dengue-láz terjesztője a tigrisszúnyog.

Olaszország jelenleg több problémával küzd a dengue-láz miatt. „A fertőzések rohamosan növekvő száma Brazíliában és Argentínában aggasztja egészségügyi hatóságainkat” – mondja Bregliasco, mivel a legtöbb fertőzés a külföldön fertőzött embereket érinti. A brazil egészségügyi minisztérium nemrégiben arról számolt be, hogy az áldozatok száma idén már meghaladta az ötmilliót. 2023-hoz képest ötször több az eset. „Úgy tűnik, hogy az ottani hatóságok nem jártak sikerrel a vektorszúnyogok elszaporodásának megfékezésében vagy az ellenük való küzdelemben” – mondja a virológus.

Az Olasz Egészségügyi Ügynökség friss jelentése szerint 2023-ban összesen 362 dengue-láz esetet jelentettek Olaszországban. Ez év elejétől június 13-ig 259 embert érintett. Április elején a „Quotidiano Nazionale” olasz újság közzétett egy térképet az akkori 117 fertőzés földrajzi megoszlásával. A lista élén a Veneto régió áll 24-gyel, ezt követi a fővárost, Rómát magában foglaló Lazio régió 23, Lombardia 21, Toszkána 13 és Emilia Romagna 12.

Az országos elterjedés elkerülése érdekében teljes fertőtlenítést végeznek, és egész kerületeket zárnak le néhány órára, akárcsak Triesztben. „A fertőzés lappangási ideje 14 nap” – magyarázza Bregliasco. „Ez azt jelenti, hogy egy beteg embernek emlékeznie kell arra, hogy hol volt az elmúlt 14 napban. Ezt követően 200 méteres körzetben fertőtlenítenek.”

Forrás: Pexels/ icon0 com

Egy másik probléma a fertőzést hordozó vektorral kapcsolatos, amellyel az olasz egészségügyi hatóságok szembesülnek. Az egyiptomi tigrisszúnyog (Aedes Egypt), »hatékonyabb«, mint a mi tigrisszúnyogunk (Aedes albopictus)” – mondja a virológus. Meg kell akadályozni, hogy elérje Európát. Ezért Olaszország riasztási fokozatot hirdetett az érintett területekről érkező járatokra és hajókra.

„Az olaszországi nyaralás ugyanolyan biztonságos, mint bárhol máshol” – biztosítja az utazókat Bregliasco, bár nem szabad alábecsülni a dengue-láz terjedését, és különös figyelemmel kell kísérni a helyi fertőzések kialakulását. Ha utazás előtt további információkat szeretnél találni, pontos információkat találhatsz az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) honlapján.

A dengue-láz: hogyan ismerjük fel a tüneteket?

A dengue-lázat az Aedes szúnyogfajták (az Aedes aegypti és az ázsiai tigrisszúnyog) terjesztik csípés útján. A Dengue nevű vírusnak négy fajtája ismert, ha az egyikkel megfertőződünk, immunissá válunk rá, azonban a többi változatra nem. Az igazi veszély, a második fertőződés (másik típussal), ugyanis még nem tudni miért, de ennek jellemzően sokkal súlyosabb a lefolyása.

Ahogy már említettük, a fertőzés olykor tünetmentes, de bizonyos szimptómák megjelenhetnek 3-10 nap elteltével.

Galériánkban mutatjuk, mik a dengue-láz tünetei!

A dengue-láz diagnózisa

A dengue-láz diagnózisa általában a beteg tüneteinek és a laboratóriumi vizsgálatoknak a kombinációjával történik. A leggyakoribb laboratóriumi vizsgálat a vérben található antitestek kimutatása, amelyek a Dengue vírus jelenlétét jelzik. Az orvosok általában a betegség tüneteinek és a laboratóriumi eredményeknek a kombinációját használják a diagnózis megerősítésére.

A dengue-láz kezelése

Jelenleg nincs specifikus gyógymód a dengue-lázra. Az orvosi kezelés általában a tünetek enyhítésére és a beteg állapotának javítására irányul. A betegség enyhe formájában a pihenés, a hidratálás és a lázcsillapítók alkalmazása általában elegendő. Súlyosabb esetekben a betegnek kórházi kezelésre lehet szüksége, hogy megfelelő folyadékpótlást és támogató kezelést kapjon.

A dengue-láz elleni védekezés

Magyarországon már elérhető a dengue-láz elleni védőoltás, a QDENGA. Továbbá, a dengue-láz ellenőrzésére irányuló intézkedések, mint például a szúnyogirtás és a szúnyogok által terjesztett fertőzések követésének monitorozása, fontos szerepet játszik a betegség terjedésének korlátozásában.