Légitámadás sárga-feketében – darázscsípés-allergia

Borítókép: Légitámadás sárga-feketében – darázscsípés-allergia Forrás: darázscsípés-allergia
A repülő támadók elől lehet menekülni, ám az néha nem elég, megtörténik a baj. Kérdés, hogy a baj mekkora?

Ha a természetben tartózkodunk, fel kell készülni arra, hogy néha kéretlen „vendégek" is megjelenhetnek. Ha meglátunk egy darazsat, pánikolni, hadonászni kezdünk, ami legtöbbször csak ront a helyzeten. Ha mégis bekövetkezik a baj, nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni. Normális a bőrpír, a viszketés és a terület feldagadása a csípés környékén. Ha bent maradt a fullánk, ki kell szedni – tűvel vagy csipesszel –, borogatni, jegelni kell, és antihisztaminos, viszketéscsökkentő krémmel kezelni. Általában pár nap alatt rendbe jön, ha mégsem, orvoshoz kell fordulni.

Fotó: Pinterest

Mikor gyanakodjunk darázscsípés-allergiára? Életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, más nevén anafilaxia a gyermekek 0,4-0,8%-ánál, a felnőttek 3%-ánál fordul elő. Allergiára utaló jel lehet: bőrpirosság, duzzanat a csípés környékén kívül is, csalánkiütés szerű foltok az egész testen. Súlyos esetekben nyelv és testrészek feldagadása, hasi görcsök, hányás, hasmenés, mellkasi szorítás, légszomj és szédülés is jelentkezhet. A tünetek észlelése esetén a beteg azonnali orvosi ellátásra szorul! Az elhíresült kalcium ezekben az esetekben nem sokat segít, azonnali adrenalin injekcióra van szükség.


A darázscsípés-allergia nem múlik el! Sőt, a tünetek a következő csípéssel egyre inkább súlyosbodnak. Ezért aki bizonyítottan allergiás, tavasztól őszig mindig legyen nála adrenalin injekció, amit bármikor be is tud adni magának, ha szükséges. Ha erre nincs lehetőség, azonnal mentőt kell hívni, és tájékoztatni kell az orvosokat, hogy allergiást csípett meg a darázs.


Fő az elővigyázatosság! Az illatos bőr vonzza a darazsakat, ezért kerüljük az illatanyagos, gyümölcsös testápoló készítményeket. Akin már jelentkezett allergiás reakció, ezen felül a következő óvintézkedéseket teheti:
– zárt ruha viselete, piros, sárga, és élénk színek kerülése
– ne járjunk mezítláb strandon, kertben
– nem ajánlott a szabadban étkezni, a gyümölcsöket és üdítőt ellenőrizni kell fogyasztás előtt
– ne autózzunk lehúzott ablakkal
– kerüljük azokat a helyeket, ahol darázsfészek lehet

Szöveg: Alberti Petra Bianka