D-vitamint mindenkinek!
Kevesen tudják, hogy a naptejek, amelyekkel nyáron gondosan kenjük magunkat, a D-vitamint is megszűrik, és jóval kisebb mértékben engedik csak a szervezetbe.
Fotó: Photl.com
Hiánya számtalan súlyos betegség kialakulásához vezethet, ilyenek a daganatos megbetegedések vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség is. A probléma, hogy a D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, viszont a már kialakult betegségek egyértelműen összefüggésbe hozhatók vele.
Egy országos felmérés szerint tízből kilenc felnőtt D-vitamin hiányos a tél végére. A gyermekek esetében sem jobb a helyzet, sőt. A kisebbek az őszi-téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá.
Mit (t)együnk, hogy télen is hozzájussunk?
Fotó: Photl.com
- Étkezés útján pótolható a napfény csökkenésével "kieső" D-vitamin egy része, de nem a teljes ajánlott napi szükséglet. A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin források, de ezekből jelentős mennyiséget – másfél kilogramm májat, fél kiló vadlazacot, vagy 16-18 tojást – kellene naponta fogyasztania a felnőtteknek, hogy elérjék a szükséges szintet. Ugyanakkor a tejben – a köztudattal ellentétben – minimális a D-vitamin tartalom.
- A gyermekek a felnőttek számára felsorolt élelmiszereknél sokszor szívesebben fogyasztják a D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, gyümölcsleveket, joghurtokat. A fentieken kívül bizonyos tápszerek, babapépek, 1 éves kor felett pedig a junior gyerekitalok biztosítják a csecsemők, kisgyermekek számára a D-vitamin forrást.
- Felnőttek számára a D-vitamin tabletták és cseppek jelenthetik a megoldást. A napi ajánlott mennyiség jelenleg 400 NE, de egyes vélemények szerint akár 2000 NE-ig is elmehetünk a napfénymentes időszakokban.
További fontos információk a D-vitamin pótlásával kapcsolatban a www.dvitaminod.hu oldalon találhatók.