A 8 leghasznosabb élelmiszer, ami gazdag D-vitaminban: néhányuknak épp itt a szezonja!

Borítókép: A 8 leghasznosabb élelmiszer, ami gazdag D-vitaminban: néhányuknak épp itt a szezonja! Forrás: Unsplash/Melissa Walker Horn
Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő vitaminpótlás szervezetünknek nyáron is, hiszen bár ilyenkor szervezetünk némiképp ellenállóbb a betegségekkel szemben, mégis elengedhetetlen az egyes vitaminok és ásványi anyagok pótlása. Ilyen kulcsfontosságú elem a D-vitamin is, melyet melyet számos élelmiszer segítségével bevihetünk szervezetünkbe.

A D-vitamin elengedhetetlen szervezetünk működéséhez, hiszen csontjaink egészsége és izomzatunk támogatása érdekében kulcsfontosságú szerepet tölt be, mindemellett immunrendszerünk normál működése szempontjából is kiemelten fontos. Nem is beszélve az idegrendszerről és szervezetünk hormonális egyensúlyának egészséges fenntartásáról.

D-vitamin-pótlás a napból

Talán azt gondolhatjuk, hogy ahhoz, hogy megfelelő D-vitamin-ellátásban részesüljön szervezetünk, elegendő megemelnünk a napon töltött órák számát. És hát ehhez mi sem egyszerűbb, mint a nyári időszak alkalmával egyre többet a szabad ég alatt tartózkodni. Igen, ez részben igaz, hiszen a melegebb hónapokban a D-vitamin szintézis biztosításához ajánlott több időt a napon tölteni. Ez egy világos bőrszínű embernél naponta kb. 20-30 percet jelent, míg a sötétebb bőrtónusoknál ez az idő ennél egy pár perccel több. Azonban köztudott, hogy a folyamatos napozás és testünk süttetése fokozottan hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához, pláne akkor, ha megfelelő fényvédelem nélkül indulunk neki a dolgoknak. Ezért mindig gondoskodjunk olyan naptejről, mely véd az UV-sugárzás káros hatásaitól. Ha fehér a bőrünk, könnyedén leéghetünk, ami később kellemetlen bőrproblémákhoz és mellékhatásokhoz vezethet.

Kutatások megállapították, hogy ahhoz, hogy természetes úton fedezzük napi D-vitamin-szükségletünket, testünk negyedét vagyunk kénytelenek közvetlen napsugárzásnak kitenni. Mivel arcunk kb. kilenc százalékát adja az egész testünknek, így csak az arc napoztatása nem elegendő a D-vitamin-szükséglet kielégítéséhez.

Forrás: Pexels/Andrea Piacquadio

Azt is nagyon fontos tudni, hogy nem minden napsugárnak van jótékony hatása. Tehát lényeges, hogy csak az UV-B hatására termelődik elegendő D-vitamin a szervezetben, az UV-A sugarak ezzel szemben inkább csak károsítják a bőrt és a kollagénrostokat. Érdekes adat, hogy hiába a közvetett napfény, ezzel sem érhetjük el a megfelelő vitaminpótlást, ugyanis azzal, ha ülünk a házban, és az üvegen keresztül nap ér minket, vagy esetleg autót vezetünk, és úgy jutunk napfényhez, sajnos nem hozza el a várva várt hatást. Ennek oka, hogy az üveg és egyéb felületek megszűrik az UV-B sugarakat, így azok nem jutnak el testünk egyes pontjaira.

A D-vitamin-hiány számos betegség kialakulásához vezet

Nagyon fontos, hogy ne csak a napból pótoljuk ezt az értékes vitamint, hiszen a D-vitamin hiánya megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatok kialakulásának kockázatát. A D-vitamin-hiány ezek mellett immunrendszeri problémákat is okozhat, valamint számos fertőzéses megbetegedés és a cukorbetegség kialakulásának okozója is lehet.

Éppen ezért lényeges, hogy egyéb – külső forrásokból pótoljuk ezt a – szervezetünk számára elengedhetetlen – vitamint. Szerencsére nagyon sok olyan finom étel és élelmiszer van, mellyel ezt megtehetjük, sőt, néhánynak közülük most van csak igazán szezonja!

Tudd meg galériánkból, mely élelmiszerek tartalmaznak kellő mennyiségű D-vitamint!

Alább pedig a D-vitamin-hiány tüneteit találod!