Veszélyben a cukorbetegek gyógyszerellátása az új fogyókúra trend miatt: A diabéteszeseknek való injekcióval fogynak egyre többen

Borítókép: Veszélyben a cukorbetegek gyógyszerellátása az új fogyókúra trend miatt: A diabéteszeseknek való injekcióval fogynak egyre többen Forrás: Getty Images (MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY)
Amerikából érkezett a hír nemrégiben, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők egyik fontos vércukorszint-szabályozó gyógyszere jó ideje hiánycikk. A készítményt ugyanis állítólag sokan használják betegség nélkül is testsúlycsökkentésre. Életmódváltás helyett. De mi lesz a cukorbetegekkel, ha nincs számukra injekció?

Sötét időket élünk. A társadalom atomizálódik, a társas kapcsolatok felbomlanak, ember embernek farkasa. Ha sarkítva is, sajnos olyan folyamatok indulnak el, melyek során a trendek oltárán feláldozzuk az emberségünket. Vagy legalábbis figyelmen kívül hagyjuk, hogy mások jobban rászorulnak bizonyos dolgokra, mint mi.

Amerikából érkezett a hír nemrégiben, az nbcnews.com közlése szerint hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők egyik fontos vércukorszint-szabályozó gyógyszere jó ideje hiánycikk. Ennek a gyógyszernek a vércukorszint kordában tartása mellett van egy áldásos mellékhatása: használata fogyással jár.

Ami áldás, az egyben átok is - főleg a cukorbetegeknek -, ugyanis állítólag sokan használják a szert betegség nélkül is testsúlycsökkentésre. Elméletileg a gyógyszer csak vényre lenne kapható inzulinproblémák esetén.

A készlethiány azonban azért alakult ki, mert sok olyan felhasználó van, aki a felesleges kilóktól szeretne megszabadulni, életmódváltás nélkül. Hiszen, ha egy szuri mindent megold, minek izzadni az edzőteremben, vagy az étrendet átgondolni?

Ez sajnos azzal jár együtt, hogy akiknek tényleg szükségük lenne rá, azok boltról boltra járnak, hogy beszerezhessék a készítményt. Azonban az a fent részletezett okok miatt több hónapja hiánycikk, helyettesítője pedig nincs, illetve ami van, az nem olyan hatékony és a váltás problémákat okozhat az inzulinszint ingadozása miatt.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a szervezet nem használja megfelelően az inzulint. Az inzulin egy olyan hormon, amely azt mondja a test sejtjeinek, hogy szívják fel a glükózt vagy a cukrot a vérből. Ha a szervezet nem használja jól, akkor ez a cukor a vérben marad, ami magas vércukorszintet eredményez. A hivatkozott gyógyszer úgy fejti ki hatását, hogy utánozza a szervezetben az inzulinszintet szabályozó hormont.

Gyógyszeres kezelés nélkül a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszint-emelkedést kockáztatnak, amely potenciálisan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a szívbetegségeket, a vesebetegséget, a halláskárosodást és a stroke-ot.

Ez a trend azonban nem csak a tengerentúlon tapasztalható, állítólag hazánkban is felütötte a fejét a „szuri-fogyókúra”.

Több fórumon is olvasni olyan kommenteket, ahol cukorbetegek, vagy hozzátartozóik panaszkodnak a gyógyszer több hónapja fennálló hiányára. Egyesek sejteni vélik, hogy ennek magyarázata ugyanabban keresendő, mint a külföldi példa esetében: olyan embereknek írják fel, vagy olyan emberek irattatják fel maguknak az injekciót, akiknek nem feltétlenül ez a gyógyszer a megoldás, a cukorbetegek részére viszont megváltást jelentene.

Nyilván az ellátás, a gyártó is felelős a hiányért, azonban ha nincs megfelelő mennyiség, az orvosoknak is priorizálniuk kellene, hogy ki a rászoruló és ki csak hóbortból akarja feliratni – mondják az elkeseredett érintettek.

Ha nem is a kenyeret veszik ki az éhezők szájából, ha mindez igaz, akkor érdemes lenne elgondolkodnunk a társadalmunk állapotáról, és arról, hogy miben kellene változnunk – gyökeresen, amíg nem késő. Mérlegelhetnénk, hogy a testkép, az egészség és az emberség milyen helyet tölt be a fontossági listákon.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a könnyen jött fogyásért milyen árat fizetnek azok, akik úgy használnak egy orvosi készítményt, hogy nincs rá szükségük? Feláldozzák az egészségüket a szépség oltárán? Tényleg ennyit ér?

A galériánkban 10+1 dolgot mutatunk, amit mindenképp tudnod kell a fogyókúráról.