A nyár sztárja: ezért érdemes minél több csöves kukoricát rágcsálni

A kukorica a perjefélék családjába tartozó növény. Az Amerikában őshonos finomság Európába Kolumbusz Kristóf közvetítésével került. És milyen hálásak lehetünk érte! Ez a nyári csoda ugyanis ma már az egyik legismertebb és legelterjedtebb szántóföldi növényünk – ráadásul nemcsak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is bír.
A kukoricát régen tengeri búzának is nevezték, vélhetően azért, mert a tengerentúlról került hazánkba, később pedig törökbúzaként volt ismeretes, hiszen a spanyol kereskedők által előbb az Oszmán Birodalomba került, onnan pedig eljutott a magyarlakta területekre is. A kukorica elsősorban takarmánynövényként ismert, de emberi fogyasztásra is tökéletesen alkalmas, és valljuk be, nyáron el sem tudnánk képzelni nélküle az életünket. Édes ízére szinte minden szezonban számítunk, de különösképpen nyáron, amikor ellepik a piacokat és boltokat a hatalmas, aranyló, érett kukoricacsövek.

A csemegekukorica számos pozitív élettani hatással bír – hála a benne rejlő gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalomnak. Bővelkedik A-, B- és C-vitaminban, illetve foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és értékes antioxidánsokban, melyek védik a szervezetünket a szabad gyökök káros hatásától és az oxidatív stressztől. Mivel a kukorica természetesen gluténmentes, így a gluténérzékenyek számára is szuper tápanyagforrásként szolgálhat. Ez a finom nyári csemege tele van egészséges rostokkal, ami az emésztés és a mikrobiom egészségének szempontjából nagyon fontos, és bővelkedik béta-karotinban, melyet szervezetünk A-vitaminná alakít a későbbiek során.
És hogy hogyan használhatjuk fel? Ennek tényleg csak a képzeletünk szabhat határt, hiszen amellett, hogy rengeteg ételbe beleillik, akár főtt formában is elrágcsálhatjuk, a grillezett kukorica pedig egyenesen mennyei nyári fogás. A kukoricából készült lisztet a búzaliszthez hasonló módokon használhatjuk fel. A kukoricaolaj könnyű növényi olajként jó hatással van a szív- és érrendszerünkre, főzéshez és salátákhoz tökéletes választás, a kukoricalisztnél durvább őrlemény pedig a dara, mely ideális alapja lehet süteményeknek, kenyereknek és tésztáknak is. És persze ne felejtsük el a popcornt, a kukoricás nasik királyát, ami bár nem a legegészségesebb rágcsálnivaló, mégis kihagyhatatlan egy esti filmmaraton vagy egy baráti összejövetel mellé.