JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Borítókép: Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után? Forrás: Kéky Kira
Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Mivel pótoljam a krémes-édes érzést? Régi műtöttek adtak néhány ötletet, miként váltsam ki legalább egy időre a vágyakozást az édesség iránt – például, hogy ilyenkor igyak egy tejeskávét. Ez az élelmiszercsoport egyébként nem örökre tiltólistás, a műtét után bizonyos idővel már lehet édességet enni. De a videó felvételekor még nélkülöznöm kellett a hangulatjavító "gyorssegélyt", és ez nehéz volt. Most viszont már ehetek bármit. Szoktam is: csokitortát, étcsokit, töltött csokit, nápolyit, ropit, még chipset is, mégis 62 kiló vagyok most már fél éve (100-ról fogytam le). Bizonyos szabályokat azonban azóta is nagyon komolyan betartok.

Furcsa visszanézni a kövér önmagamat karcsúként. Tökéletesen emlékszem a küzdelemre, a lelkiállapotomra, de az arc ebben a videóban – hát, azzal nem az enyém, már nem tudok vele azonosulni. Megerősödtem lelkileg, megfiatalodtak a vonásaim és elégedettség látszódik rajtam, mióta normális a testalkatom. A lelki vívódásaimról és a végeredményről szóló videósorozatomban továbbra is nyomon követhetitek, miként változott meg gyökeresen az életem a műtét hatására. Végre nem vagyok az evés rabja, és nem az határozza meg a mindennapjaimat, hogy szenvedek a testemben.

A műtét utáni időszak lelkiállapotáról mesélek a következő videóban:

A cikk szerzője Kéky Kira, 46 éves egészségügyi újságíró. 2018 nyarán végezték el rajta a gyomorszűkítő műtétet. A beavatkozás után másfél év alatt fogyott le a megcélzott súlyra. Történetét azért vállalta fel, hogy segítsen vele azoknak, akik hozzá hasonlóan az egészségük rovására híznak (és fogynak) éveken át, és akiknél a sleeve műtét elvégzése orvosilag is indokoltnak bizonyul. A beavatkozás a veszélyes tartományba eső testtömegindex esetében megfontolandó, 40-es BMI felett társbetegségek nélkül, 35-ös MBI felett csak társbetegségek megléte esetén végzik el.