A legegészségesebb mini szuperételek: ezért imádja a tested a csírákat

Borítókép: A legegészségesebb mini szuperételek: ezért imádja a tested a csírákat Forrás: Unsplash/Anirudh Janga
Tavasszal egyre több finom zöldség jelenik meg a boltok polcain, ahol érdemes a csírákat is szemügyre venned, és bepakolnod a kosaradba, ugyanis ezek a tápanyagban gazdag növények is számos ponton támogathatják az egészségedet. Mutatjuk, melyek a legfinomabb és legértékesebb növényi csírák, amelyeket mindenképpen próbálj ki idén tavasszal, és építsd be az egészségtudatos életmódodba.

Mik azok a csírák?

A csíra a növény korai növekedési szakasza, amikor még nem fejlődik ki teljesen az adott zöldség. A csírák 2-7 nap után válnak ehetővé, és fogyasztásuk alkalmával tulajdonképpen a magot, a gyökérkezdeményt és a hajtást is megesszük. A növényi csíráztatás célja jelen esetben nem az, hogy konkrét kifejlett zöldséget termesszünk otthon, hanem, hogy amikor az adott zöldség magja kicsírázott, tápanyagokban gazdag kezdeti állapotban hasznosítani tudjuk. A csírákat maximum 1 hetes korukig lehet elfogyasztani, hiszen ekkor van bennük a legtöbb értékes vitamin, enzim, növényi fehérje, ásványi anyag és antioxidáns. Magyarán szólva, a csírák nem a kifejlett zöldségek bébi változatai, hanem egy külön fogyasztási forma, mely amilyen rövid életciklust rejt magában, annyira egészséges és jótékony hatású az egészségünk szempontjából.

Ezeket érdemes figyelembe venned...

Ha csírákat szeretnél enni, számtalan zöldségcsíra közül válogathatsz, de mindig légy nagyon körültekintő, ha megvásárolod ezeket a vitaminbombákat. Például gyerekeknek, várandósoknak és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek nem ajánlják a csírák fogyasztását, még akkor sem, ha bolti, előre csomagolt verziókat vásárolunk belőlük. A csírák ugyanis ideális környezetet teremthetnek a baktériumok szaporodásának, amik meleg, nedves könyezetben érzik magukat a legjobban, ezért, ha egy adag csíra nem steril, ellenőrzött körülmények között, fertőtlenített eszközök társaságában készül, számos kockázatot rejthet magában. Mivel a csírák a nem hőkezelt ételekhez tartoznak, óhatatlan, hogy a leggondosabb odafigyelés és gyártási folyamat ellenére is megbújhatnak bennük a baktériumok. Ennek ellenére az esetek jó részében semmilyen kockázatot nem rejtenek magukban, de azért nem árt résen lenni, főleg, ha házilag készíted el őket. Ha a bolti verziót választod, mindig figyeld a lejárati időt, és ha már úgy érzed, kellemetlen szaga van az ételnek, ne kísértsd a sorsot, dobd ki a kukába!

Forrás: Envato/Arina-habich

Így termessz csírát otthon

Otthon, saját magad is készíthetsz különböző csírákat. Ehhez nem kell mást tenned, mint beszerezni a kívánt magokat (csakis eredeti, kifejezetten csírázáshoz előkészített magokat használj), majd legalább 8 óra hosszára vízbe áztatnod őket. Ezután tedd a magokat egy félig vízzel teli új befőttesüvegbe, és zárd le egy hálós levegős fedéllel. Hagyd ismét egy éjszakán át állni őket, majd másnap öntsd le róluk a vizet. A befőttesüveget magostól (immár víz nélkül) féloldalasan megdöntve támaszd egy üvegtálhoz, nyílással lefelé. Ez azért lényeges, mert a magok innentől kezdve nem maradhatnak vizes áztatásban, tehát az összes nedvességnek le kell róluk peregnie. 1-2 nap múlva a magok megrepednek és csírázásnak indulnak. Érdemes a vizes átmosós-leöntős részt pár napon keresztül megismételni. Az 5. nap környékén készen vannak a csíráid, melyeket óvatosan szedj ki az üvegből, tegyél egy papírtörlőre és rakd az ablakpárkányra a napra, hogy teljesen megszáradjanak. Tedd őket zárható dobozba a hűtőbe, és maximum 3 napon belül fogyaszd el.

Olvasd el galériánkban, melyek a legfinomabb és legegészségesebb csírák!