Clean eating tippek hétvégére

Borítókép: Clean eating tippek hétvégére
Tarts egy tiszta hétvégét, hogy hétfőn energiával feltöltődve vágj neki a hétnek. Figyelem: koplalni tilos!

A clean eating, ez a tengerentúlon már ugyancsak elterjedt mozgalom egyszerű elveken alapul. Lényege, hogy az étrendünk minél nagyobb részét olyan ételek tegyék ki, amelyek természetes, nem iparilag feldolgozott összetevőkből állnak. Ha még nem ismered ezt a könnyen betartható táplálkozási módszertant, javasoljuk, hogy próbáld ki egy hétvégére, különösen akkor, ha...

– gyakran tapasztalod, hogy hétfőn reggel nem ébredsz elég kipihenten (ez persze sok más faktoron, például a fejeden ugráló gyerekeken is múlhat…)
– az a típus vagy, aki hétköznap lelkiismeretesen odafigyel az étrendjére, hogy aztán a hétvégén elengedhesse fülét-farkát.


fotó: african_fi /
freeimages.com

Nézzük, mik a fitsugar.com alapelvei egy könnyű clean eating hétvégéhez:
1. Kezdd a reggelt egy bögre forró cukormentes limonádéval. Vitamindús és jót tesz az emésztésednek.

2. Főzz magadra, hogy biztosan tudd, milyen összetevőket tartalmaz, amiket beviszel a szervezetedbe. Ha társaságba mész ezen a hétvégén, próbáld meg úgy szervezni, hogy ne étteremben találkozzatok, hanem mindenki dobja be a közösbe a saját főztjét. Számtalan recept…

3. Minden étkezésed tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt. Ezek valójában szinte mindenhez mennek!

4. Mondj nemet a feldolgozott élelmiszerekre. A gyorskaja ne kapjon szerepet ezen a hétvégén!

5. Szénhidrát? Persze, de okosan. Száműzd a fehér lisztet és fogyassz komplex szénhidrátokat.

6. Ne kopogjon a szemed az éhségtől. A főétkezések között is belefér egy-egy nyers sárgarépa és/vagy teljes kiőrlésű keksz. 2-3 óránként kerüljön valami a gyomrodba. Ha farkaséhesen állsz neki főzni, az könnyen túlevéshez vezethet.

7. Csak semmi hozzáadott cukor! Bevásárláskor olvasd el az apró betűs részt. A cukortartalmú ketchupok helyett válaszd inkább a friss paradicsomot.

8. A nasst/édességet is készítsd magad. Itt van néhány egészséges recept: 1//2//3//4//5//6//7

9. Ezen a hétvégén ne igyál alkoholt. Egy csomó fölösleges szénhidráttól kíméled meg magad vele. A hétfői vacsorán kárpótolhatod magad egy pohár minőségi borral.

10. Igyál még több vizet. Vagy herbateát. Mindig legyen kéznél teli vizespalack. Hajts fel 2-2 és fél liter folyadékot naponta, hogy megtisztuljon a szervezeted.

11. Vásárolj organikus hozzávalókat. Járj piacra, ott minden fontosat megkapsz a termelőktől.