9 bőrprobléma, ami azt jelzi, hogy valami nincs rendben a bélflóráddal: ezekre a tünetekre figyelj!

Borítókép: 9 bőrprobléma, ami azt jelzi, hogy valami nincs rendben a bélflóráddal: ezekre a tünetekre figyelj! Forrás: Andrea Piacquadio/PExels
Meglepő lehet, de számos bőrtünet utalhat emésztési problémákra. Az alábbiakban összeszedtünk 9 tünetet, amelyekről talán nem is tudtad, hogy az emésztőrendszereddel lehetnek összefüggésben.

Az emésztőrendszeri problémák gyakorta okozhatnak kellemetlen bőrtüneteket, ugyanis amennyiben probléma van az emésztéssel, az gyakorta az arcon jelentkezik, különböző elváltozások formájában. Éppen ezért a hirtelen jelentkező bőrproblémák nem csupán esztétikailag lehetnek zavaróak, de előfordulhat, hogy valami sokkal komolyabb gondra próbálják felhívni a figyelmet. Éppen ezért, ha nem múlnak el az adott elváltozások a megfelelő hatóanyagoktól sem, akkor érdemes arra gondolni, hogy valamilyen mögöttes ok van a bőrproblémák mögött.

Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels
Sokszor a bőrproblémák az emésztőrendszer problémáira utalnak.

Mi köze van a bőrünknek az emésztésünkhöz?

A bőrünk a testünk legnagyobb szerve, és számos funkciót lát el, többek között védelmet nyújt a külvilág ellen, segít szabályozni a testhőmérsékletet, és eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből. A bélrendszerünk felelős az élelmiszerek lebontásáért és a tápanyagok felszívódásáért, amelyekre a testünknek a működéshez szüksége van. A bélrendszerünkben egy hatalmas mikroorganizmus-kolónia is található, amelyet bélflórának nevezünk. Ez a bélflóra kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszerünk egészségében, és hatással van a bőrünk egészségére is. Amikor az emésztőrendszerrel problémák adódnak, az számos módon befolyásolhatja a bőrünket. Íme néhány példa:

Gyulladás: Az emésztőrendszeri gyulladás, például a gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén a gyulladásos vegyi anyagok bejuthatnak a véráramba, és gyulladást okozhatnak a szervezet más részein, beleértve a bőrt is. Ez számos bőrbetegséghez vezethet, mint például az akné, az ekcéma és a rosacea.

Méreganyagok: Ha a bélrendszerünk nem működik megfelelően, a méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, és a bőrön keresztül kiválasztódhatnak. Ez számos bőrproblémához vezethet, például kiütésekhez, ekcémához és pszoriázishoz.

Tápanyaghiány: Ha nem szívódnak fel megfelelően a tápanyagok, az tápanyaghiányhoz vezethet, ami bőrproblémákat okozhat, mint például száraz bőr, hajhullás és törékeny körmök.

Bélflóra egyensúlytalansága: A bélflóra egyensúlytalansága, számos bőrbetegséghez kapcsolódik, mint például az akné, az ekcéma és a pszoriázis. A kutatások szerint a bélflórabeli bizonyos baktériumok gyulladást okozhatnak a bőrben, míg mások segíthetnek a bőr gyógyulásában.

Nézzük is a konkrét bőrproblémákat, amelyek a bélflórával lehetnek összefüggésben!