Betiltották az egyik legkedveltebb nassolnivalónkat: rákkeltő, sejtkárosító anyagok vannak benne

Borítókép: Betiltották az egyik legkedveltebb nassolnivalónkat: rákkeltő, sejtkárosító anyagok vannak benne Forrás: THE ORGANIC CRAVE Ⓡ/Unplash
Az egyik legkedveltebb chipset tiltják be, ugyanis az EU élelmiszer-biztonsági hatósága rákkeltő hatásúnak minősítette a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, többek között a füstölt szalonnás ízesítésű chipseket is.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság nagyon alapos kutatást végzett az füstölt szalonnás ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól. Sajnálatos módon az eredmények roppant aggasztóak voltak, ugyanis a kutatásból kiderült, hogy ezek komoly egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban. Ezek a vegyi anyagok sejtkárosító hatásúak, növelik a rák kialakulásának kockázatát.

Forrás: cottonbro studio/Pexels
A füstölt szalonnás ízesítésű chipset is rákkeltőnek találták.

Fontos tudni, hogy ez nagyon veszélyes, hiszen a sejtkárosodás megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát. Az Unió így arra a döntésre jutott, hogy betiltja a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket. Ennek oka az, hogy miután a hatása nagyon súlyos, így nem lehet meghatározni egy biztonságos mennyiséget.

A megállapodást áprilisban véglegesítették, innentől kezdve két éven belül kötelező ezeket a termékeket kivezetni az üzletekből.

9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát!