Védi a gyomrot, gátolja az öregedést és igazi energiabomba: a banán 18 szuper hatása

Borítókép: Védi a gyomrot, gátolja az öregedést és igazi energiabomba: a banán 18 szuper hatása Forrás: Pexels/Vanessa Loring
Kevés olyan finom és széles körben ismert kedvenc gyümölcsünk van, mint a banán. Édes ízű, számos étel és sütemény alapjaként felhasználható és szinte bármikor beszerezhető. Ez pedig még szinte semmi, hiszen a sort még sokáig folytathatjuk áldásos hatásaival, amiből igen sok van.

Talán nincs is olyan ember a világon, aki ne szeretné a banánt vagy valamilyen finom édességet, mely belőle készül. Felhasználása sokrétű, hiszen nem csupán önmagáért szeretjük, hanem nagyon sok sütemény, fagylalt, csokoládé édes kiegészítője, és nem csupán a húsa nagyon finom, hanem a banánhéj is sok mindenre jó!

Az ezerarcú banán

Ha azt mondjuk, banán, vélhetően legtöbbünk a sárga verzióra asszociál, hiszen hazánkban ezt ismerjük leginkább. Jó tudni azonban, hogy a világ különböző részein több, mint ezer különböző fajtájú banánt termesztenek, melyek formájukban, ízvilágukban és színükben jócskán eltérnek egymástól.

A jávai kék banán egy kék termésű banánfajta. Nagyon különleges gyümölcsként tartják számon, ugyanis az édes banán és a törpe banán hibrid verziója, a kék banán állaga leginkább egy jégkrémre hasonlít, sőt, ízvilágában is egyedi, vaníliás jellegű. A különleges növénnyel a Fülöp-szigeteken vagy a Hawaii-szigeteken találkozhatunk egyébként. A 18-23 centisre megnövő kék banán éréskor ezüst színt ölt, majd később halványsárga színben ékeskedik, mielőtt eléri végleges, kék árnyalatát.

Forrás: Unsplash/Ovidiu Creanga

Piros színben pompázik a törpe kubai vörös termőbanán, mely szintén eltér az általunk megszokottól. A világ egyik legfinomabb banán gyümölcseként ismert növény törzse vörös, gyümölcse éréskor sötétlila, majd piros színt ölt. A piros banánt a Kanári-szigeteken szaporítják, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.

Energiát ad és rengeteg vitamin van benne

A banán egy elég kalóriadús növény, de elfogyasztásával éppen elég energiához jutunk egy-egy kimerítőbb napon. Sok fruktóz és szacharóz van benne, melynek következtében óriási lendületet kaphatunk, ezért például a sportolók előszeretettel fogyasztják az edzések előtt. Aki azonban fogyókúrázik, érdemes figyelnie a bevitt mennyiségre, hiszen bár a húsa könnyedén emészthető, mégis, 24 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammja. Ennek ellenére egy sokaknak ajánlott gyümölcsről van szó, melyet még a cukorbetegek is fogyaszthatnak – természetesen mértékkel.

Nagyon sok rostot tartalmaz, szuper C-vitamin forrás, és ha ez még nem lenne elég, bővelkedik foszforban, kálciumban, káliumban és vasban is. A vitaminok közül a C-vitaminon túl A-, és B-vitamin is van benne, és ne felejtsük azt az apró, ám mégis annál fontosabb tulajdonságát, hogy kiváló afrodiziákum is. Nagyban hozzájárul ugyanis a libidó fokozásához, ugyanis bromelain enzimének hála fokozza a szexuális vágyat.

Galériánkból megtudhatod, milyen további jótékony hatásai vannak a banánnak!