B12-vitamin miben van? Mutatjuk is, mely ételek a leggazdagabbak ebben

Borítókép: B12-vitamin miben van? Mutatjuk is, mely ételek a leggazdagabbak ebben Forrás: Alesia Kozik/Pexels
A B12-vitamin rendkívül fontos a szervezet számos létfontosságú funkcióját tekintve, ugyanis szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, az idegrendszer működésében és a DNS szintézisében. A B12-vitaminhiány súlyos következményekkel járhat, beleértve a vérszegénységet, a neurológiai problémákat és a kognitív hanyatlást. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mely ételekkel tudod pótolni az adott vitamint!

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet az emberi szervezet nehezebben képes elraktározni, éppen ezért szükséges, hogy pótoljuk. Ez a vitamin abszolút elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, mivel szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, az idegrendszer működésében és a DNS szintézisében.

A B12-vitaminhiány egyre gyakoribb, ami a vegetáriánus, illetve a vegán étrend népszerűségére, illetve a társadalom helytelen táplálkozási szokásaira vezethető vissza. Éppen ezért érdemes olyan ételeket beépíteni az étrendbe, amelyek segítségével pótolni tudod ezeket a vitaminokat.

Fontos tudni, hogy a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin bevitel 1,5-2,4 mikrogramm. A terhes nőknek és a szoptató anyáknak pedig ennél is több B12-vitaminra van szükségük.

Forrás: Alesia Kozik/Pexels
B12-vitamin miben van? A tonhal és a tojás kiváló alternatíva lehet, ha pótolni szeretnénk ezeket az ételeket.

B12-vitamin miben van, és miért fontos a pótlása?

A vegetáriánusoknak és vegánoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket, nagy valószínűséggel B12-vitamin kiegészítésre van szükségük, ennek pótlását megtehetik étrend-kiegészítők formájában. Ezenkívül az alábbi csoportokba tartozó emberek is hajlamosak lehetnek a B12-vitaminhiányra:

Idősek: Az idősek gyomra kevesebb savat termel, ami megnehezíti a B12-vitamin felszívódását.

Emésztési zavarokkal küzdők: Bizonyos emésztési zavarok, mint például a perniciózus vérszegénység, megnehezítik a B12-vitamin felszívódását. Ugyanez igaz a gyomor-és bélműtéten átesett emberekre is.

Mutatjuk is, milyen tünetei lehetnek a B12-vitaminhiánynak:

  • Vérszegénység
  • Fáradtság
  • Gyengeség
  • Szédülés
  • Légszomj
  • Zsibbadás vagy bizsergés a kezekben és a lábakban
  • Memóriazavarok
  • Hangulatingadozások
  • Depresszió

A B12-vitamin pótlása éppen ezért elengedhetetlen. Az alábbiakban pedig összegyűjtöttük, hogy B12-vitamin miben van.

Íme 12 étel, amiben B12-vitamin van!