B12-vitamin miben van? Mutatjuk is, mely ételek a leggazdagabbak ebben

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet az emberi szervezet nehezebben képes elraktározni, éppen ezért szükséges, hogy pótoljuk. Ez a vitamin abszolút elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, mivel szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, az idegrendszer működésében és a DNS szintézisében.
A B12-vitaminhiány egyre gyakoribb, ami a vegetáriánus, illetve a vegán étrend népszerűségére, illetve a társadalom helytelen táplálkozási szokásaira vezethető vissza. Éppen ezért érdemes olyan ételeket beépíteni az étrendbe, amelyek segítségével pótolni tudod ezeket a vitaminokat.
Fontos tudni, hogy a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin bevitel 1,5-2,4 mikrogramm. A terhes nőknek és a szoptató anyáknak pedig ennél is több B12-vitaminra van szükségük.

B12-vitamin miben van, és miért fontos a pótlása?
A vegetáriánusoknak és vegánoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket, nagy valószínűséggel B12-vitamin kiegészítésre van szükségük, ennek pótlását megtehetik étrend-kiegészítők formájában. Ezenkívül az alábbi csoportokba tartozó emberek is hajlamosak lehetnek a B12-vitaminhiányra:
Idősek: Az idősek gyomra kevesebb savat termel, ami megnehezíti a B12-vitamin felszívódását.
Emésztési zavarokkal küzdők: Bizonyos emésztési zavarok, mint például a perniciózus vérszegénység, megnehezítik a B12-vitamin felszívódását. Ugyanez igaz a gyomor-és bélműtéten átesett emberekre is.
Mutatjuk is, milyen tünetei lehetnek a B12-vitaminhiánynak:
- Vérszegénység
- Fáradtság
- Gyengeség
- Szédülés
- Légszomj
- Zsibbadás vagy bizsergés a kezekben és a lábakban
- Memóriazavarok
- Hangulatingadozások
- Depresszió
A B12-vitamin pótlása éppen ezért elengedhetetlen. Az alábbiakban pedig összegyűjtöttük, hogy B12-vitamin miben van.