Az okosóra, ami még álmodban is vigyáz rád - Mutatjuk, hogyan segít az egészséged megőrzésében

Borítókép: Az okosóra, ami még álmodban is vigyáz rád - Mutatjuk, hogyan segít az egészséged megőrzésében Forrás: Samsung Magyarország
Mi kell ahhoz, hogy egészségesek legyünk? Megfelelő táplálkozás, rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott napirend, és amit sokan hajlamosak vagyunk elhanyagolni, ezért nem is tulajdonítunk neki kellő figyelmet: megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ha erre azt mondod, nincs időd vele foglalkozni, akkor van egy jó hírünk: nem is neked kell!

Miért fontos a jó alvás?

Az alvással valahogy pont úgy vagyunk, mint a levegővétellel: észre sem vesszük, hiszen automatikusan működik. Pedig az alvás nem passzív állapot, kifejezetten aktív időszak és nem csak az egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlen - jó minőségű alvás nélkül sem a szerveink, sem a pszichénk nem tudna normálisan működni-, de ahhoz is szükséges, hogy lassítsuk az öregedést és minél tovább megőrizzük a fiatalos külsőnket.

A mai világ civilizált embere krónikus alváshiányban szenved, sem az alvásunk mennyisége, sem a minősége nem megfelelő, ami súlyos hatással van a mentális és fizikai egészségünkre. Az alváshiányhoz komoly egészségügyi problémák köthetőek, mint például a stroke, a 2. típusú cukorbetegség és az elhízás.

A szakemberek szerint az alvásproblémák a szociális kapcsolatainkat is rombolják. Ha nem alszunk eleget, sokkal nagyobb eséllyel leszünk türelmetlenek a környezetünkkel. Ilyenkor hamar elszakad a cérna, rákiabálunk a gyerekre, veszekszünk a párunkkal, vagy morcosan reagálunk a kolléga kérdésére. A kialvatlanság hatására az érzelmi válaszaink sokkal intenzívebbek és impulzívabbak lesznek, mindez pedig egyáltalán nem segít a kiegyensúlyozott, boldog élet kialakításában. Ráadásul ehhez már akár egy éjszaka megzavart alvás is elég lehet, hát még milyen problémát jelenthet, ha krónikussá válik az alváshiány – ami egyébként sokkal több felnőttet érint, mint elsőre gondolnánk.

Ezért a legfontosabb, hogy megértsük: az alvás nem luxus, hanem létszükséglet. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk rá.

Mi kell a jó alváshoz?

A szervezet belső biológiai óráját nagyon sok tényező befolyásolja. Ez a biológiai óra egy olyan szabályozó rendszer, ami 24 órás ciklusokra bontva szabályozza a hormonális rendszer működését, az alvás- ébrenlét változását, a testhőmérsékletet, a szervezet megújító, önjavító mechanizmusát, és még számos egyéb létfontosságú folyamatot. Ha ennek a biológiai órának a működésében zavar keletkezik, akkor az betegséghez vezet, amit a szakirodalom cirkadián ritmuszavarnak nevez. A biológiai óra zavarának legjellemzőbb tünete az alvás-ébrenlét ritmusának felborulása, ami álmatlansággal, nappali aluszékonysággal, elalvási nehezítettséggel, valamint az alváshiány egyéb tünetével járhat.

A kutatók szerint az alvászavar okai között szerepelhet többek között a felborult bioritmus, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, a stimulánsok – koffein, nikotin – túlfogyasztása, a nagyfokú és tartós stressz következtében túlságosan megnövekedett stresszhormon-termelés.

Jól aludni akkor tudunk, ha egészségesek vagyunk és akkor maradhatunk egészségesek, ha jól alszunk.

Sokszor az alvászavar már egy jelzés a szervezetünk részéről, hogy valami gond van az egészségünkkel. Éppen ezért jó, ha odafigyelünk az apróbb jelekre is és nem várjuk meg, míg problémánk lesz, inkább a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, semmint arra, hogy a már kialakult betegséggel járjunk orvostól orvosig.

Nagyon hasznos és az egészségmegőrzés, a prevenció fontos eszköze lehet az alvási szokásaink monitorozása és az élettani funkcióink adatainak begyűjtése, mert ezek elemzésével nem csak egészségi állapotunkról kaphatunk képet, de segítséget jelenthet a pihentetőbb, nyugodtabb alváshoz is.

Egy eszköz, ami vigyáz Rád

Ugye milyen jó lenne egy olyan eszköz, ami szinte mindig vigyáz rád, figyeli a tested jelzéseit és figyelmeztet, ha esetleg valami baj van? Ez már szerencsére nem utópia! A Galaxy Watch5 a Samsung egyedülálló, nagy teljesítményű 3 az 1-ben BioActive érzékelőjével új kapukat nyitott a digitális egészségmegőrzés világában. A szenzor a Galaxy Watch5 széria többi érzékelőjével, köztük a testhőérzékelővel együtt segíti, hogy átfogóbb képet kapj az állapotodról, beleértve a szívritmusodra, a véroxigénszintedre, valamint a stressz szintedre vonatkozó adatokat is. Ez az okosóra ideális társad lehet, ha életmódváltáson gondolkodsz, ha tudatosabb– és mindenekelőtt egészségesebb- szeretnél lenni a mindennapokban, ha szeretnél javítani a teljesítményeden és ehhez olyan eszközt keresel, ami megbízható, személyre szabható és egyben divatos is.

És hogy mindez hogyan függ össze az alvással? Úgy, hogy ez az okosóra arra is képes, hogy az alvásodat monitorozza és értékes adatokat nyerjen ki, míg te pihensz, majd azokat kielemezve olyan személyre szabott programot állítson össze neked, ami nem csak az alvásminőségeden, de az általános egészségi állapotodon is képes javítani.

Forrás: Samsung

Bemutatjuk a személyre szabott, digitális alvásspecialistád!

A Galaxy Watch5 okosóra Alvás tréning funkciója az alvásfázisok, a horkolás és a vér oxigénszintjének adatai begyűjtésével segít nyomon követni az alvásminőséged. A rendszer hét napon át követi az alvási mintáidat, ehhez kapcsolódóan kell neked alvásfelméréseket kitölteni, amelyek alapján a program hozzárendeli őket az alvástípusodat képviselő nyolc állat egyikéhez (nyugodt oroszlán, érzékeny süni, ideges pingvin, napfénykerülő vakond, óvatos szarvas, laza rozmár, vadászó alligátor, kimerült cápa). Ezután a program végig vezet téged egy négy-öt hetes programon, hogy segítsen az alvásminőséged javításában. A Samsung Health alkalmazással kiegészülve a program nemcsak hasznos információkkal segíti a tájékozódást, de rendszeres elemzésekkel, célokkal, ellenőrző listákkal és irányított meditációval is támogatja, hogy mindig kipihenten ébredj. Az okosóra egyébként nem csak számodra lehet hasznos, de akkor is, ha idős ember van a családodban, mivel a továbbfejlesztett esésérzékelő extra biztonságot jelent számára is, hiszen riasztást küld, ha kiesne az ágyból, így már a szeretteid biztonsága fölött érzett aggodalom sem kell, hogy ébren tartson téged.

De nézzük csak meg részletesebben, hogy az egyes alkalmazások és funkciók pontosan hogyan segítenek neked egészséged megőrzésében!

A Galaxy Watch5-ben elérhető Smart Things alkalmazás automatikusan beállítja az eszközhöz csatlakoztatott fényeket, légkondicionáló egységeket és TV-ket, olyan előre meghatározott értékekre, amelyek ideális környezetet biztosítanak a pihentető alváshoz.

A Samsung Galaxy Watch5 eszközön elérhető Samsung Health alkalmazás segít a napi céljaid kitűzésében, és szakértői tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan is tehetsz szert az egészségesebb alvási rutinra. Az Alvási Tanácsadás funkció képes alvási pontszám meghatározására, amelyet az alvással eltöltött idő hossza, az egyes alvási szakaszokban eltöltött időtartam és az éjszakai mozgolódás mennyisége alapján számít ki. A végső pontszám összehasonlítható az azonos korú és nemű csoportba tartozó más emberek pontszámaival, hogy láthatóvá váljon, hogy te milyen állapotban vagy hozzájuk képest. A készülék figyelemmel kíséri az alvás közbeni véroxigénszinted is, amely alapján képes felmérni és kiértékelni az általános egészségi állapotodat. Horkolásészlelő funkciója pedig rögzíti és feljegyzi az alvás közben általad keltett hangokat, így megtudhatod, az alvás során horkoltál-e, és ha igen, mennyi ideig és milyen gyakran. És ha ez még nem lenne elég, ez az okosóra igazi társad lehet a mindennapokban olyan funkciókkal is, mint a wellness alkalmazások vagy a különféle edzésprogramok. Nem is beszélve arról, hogy számos alkalmazás az órán is elérhető, például a Spotify, Samsung Health, Strava, Calm, Google Térkép és csatlakoztatható Galaxy okostelefonhoz vagy akár vezeték nélküli Galaxy Buds fülhallgatóhoz is.

Forrás: Samsung

Gondolkodj rendszerben!

Ha számodra nem csak a belbecs, de a külcsín is fontos, ha szereted összehangolni megjelenésed legapróbb részleteit is, akkor különösen imádni fogod a Galaxy Watch5 szériát, amely önmagában is egyedi jelenség színgazdag kijelzőjével, elegáns kialakításával, csúcsminőségű rozsdamentes acél, a Watch5 Pro esetében titánium betétjével. És a felsorolás itt még mindig nem ér véget, mert a Galaxy Watch5 nem csak funkcióiban, de megjelenésében is összehangolható a Samsung többi prémium termékével.

Forrás: Samsung

A Samsung legújabb összehajtható készülékei, a Galaxy Z Fold4 és Galaxy Z Flip4 többek között az egyediség, a kreatív látásmód és az alkotás szabadságának támogatására készültek. Ez adta az inspirációt a magyar designer márka, a Vengru számára is ahhoz, hogy az eszközök vásárlóinak stílusokhoz és a mindennapokhoz is tökéletesen illeszkedő egyedi kiegészítőket tervezzen a Samsunggal együttműködve. A Samsung és Vengru közös kollekciója három különböző, az új összehajtható eszközök színei ihlette táskát kínál, amelyhez a vásárlók három opció közül választhatnak ezekhez illő szíjat.

A táskák mellett a Galaxy Watch5 széria eszközei is új külsőt kaphatnak a tervező által készített egyedi bőr óraszíjak által, amellyel így viselőik minden élethelyzethez passzoló megjelenést kölcsönözhetnek maguknak. A Vengru óraszíjak tervezését a testreszabhatóság inspirálta, az egyedi darabok közül kettő a férfi, három verzió pedig a női célközönség számára készült.