Az elveszett libidó nyomában – Interjú a LIB Women’s Store alapítóival

Borítókép: Az elveszett libidó nyomában – Interjú a LIB Women’s Store alapítóival Forrás: LIB Women's Store
Mindenkit foglalkoztat a téma: kérdezne, de nem tudja kitől, kipróbálná, de nem tudja mivel. A szégyenérzet, ami a gyönyör megszerzése felé vezető úton kísér minket, leginkább messzire visszanyúló társadalmi nyomás. Pedig ez az út nem is olyan hosszú, csupán a Paulay Ede utcába kell ellátogatni.

Emlékszem életem első szexshop látogatására. Az egyik gimnáziumi osztálytársunknak szerettünk volna valamit venni a 18. születésnapjára. Igazából nem is tudtuk mit akarunk, vihorásztunk, zavarban voltunk. Nagyjából a tinédzserkori szexre is ezek a jellemzőek. És bár arra nem emlékszem, mit vásároltunk, de arra igen, hogy egy férfi is volt a boltban, aki nagyon magabiztosan vásárolt, majd miután végeztünk, egy liftbe szálltunk be. A következő emeleten beszállt még valaki, aki ismerte ezt a férfit és megkérdezte, hogy mit csinál errefele. A férfi azt válaszolta, hogy csak kenyeret és tejet vett. Közben a kezében levő zacskó nagyon nem kenyeret és tejet tartalmazott. De miért ne lehetne a szexualitásról, öngyönyörről is ilyen természettel beszélni, mint a nagybevásárlásról. Erről beszélgettünk a LIB Women’s Store alapítóival, Dobó Nagy Fannival és Téglásy Lilivel.

A libidó

A libidó a nemi vágy, amit számos dolog befolyásolhat: a hormonszintünk, pszichés hogylétünk, de még a társadalmi és kulturális környezetünk is. A libidó csökkenésének számos oka lehet, például a stressz, különféle gyógyszerek, depresszió, de akár az alkoholfogyasztás, a fogamzásgátló tabletták szedése vagy a pornográfiai függőség.

Láthatjuk, hogy nagyon komoly dolgok állhatnak a libidóvesztés mögött, fontos beszélni róla és tenni ellene. De nem mindegy, kitől és hol kérdezünk.

Amint odaérek a bolthoz, már látom, hogy ez bizony nem a megszokott „körúti” szexshop, sötét színekkel, vitrinbe kiállított óriás péniszekkel, hanem egy gyönyörű fehér kis ékszerdoboz, ahol a polcon kisebb, nagyobb színes termékek láthatóak. A design minimál, az utcáról nem lehet belátni, de a takarás is olyan finoman van megoldva, hogy valóban biztonságot nyújt, és természetességet is.

Ahogy belépek, leülök egy szexbútorra – erről még lesz szó a későbbiekben –, és el is kezdünk beszélgetni a lányokkal.

Meséljetek kicsit, honnan jött ennek a vállalkozásnak a beindítása?

Az egész úgy kezdődött, hogy szerettünk volna valami mást csinálni, mint eddig. Fanni a pszichológia szakon felvette a szexuálpszichológiát és ennek kapcsán kezdtünk el beszélgetni arról, hogy mennyire rossz, hogy ennyire tabusítva van a szexualitás, pláne a női szexualitás megélése. Még akár barátok között is kényes téma, hogy ki az, akivel lehet erről beszélni, és ki az, akivel inkább nem. Ez volt a talaja annak a gondolatnak, hogy mennyire rossz, hogy még egy olyan szexshop sincsen, ahova szívesen bemenne az ember.

Nyugaton mind a ketten jártunk olyan boltokban, ami szép letisztult volt, és egyáltalán nem keltett az emberben bűnbarlang érzést. Ezt a felszabadult élményt és biztonságos teret szerettük volna megcsinálni itthon is, hogy a magyar nők és párok is szabadon tudjanak szexuális segédeszközöket vásárolni. És legyen egy tér, ahol fel tudják tenni kérdéseiket és meg tudják fogni, össze tudjanak barátközni a kiszemelt kellékekkel.

Férfiak vagy nők jönnek be hozzátok?

Általában inkább nők jönnek be személyesen, de számtalan esetben a párok együtt érkeznek, és úgy néznek szét. Volt már példa arra is, hogy egy férfi egyedül érkezett és ajándékot keresett. Mindenféle felállásban jönnek a vásárlók vagy jövőbeli vásárlók, és szerencsére a legtöbbször jókat beszélgetünk velük, segítünk kiválasztani a megfelelő terméket.

Célunk, hogy bárki is érkezik hozzánk, egy olyan atmoszférát hozzunk létre, amiben érezhetik, hogy bátran kérdezhetnek, nincsenek rossz kérdések és tabu témák.

Hogy veszitek észre, akik idejönnek már eleve nyitottabbak vagy félénkebben érkeznek az emberek?

Általában mindenki egy kicsit félénkebben kezdi az interakciót, mind velünk, mind pedig a termékekkel. De gyorsan fel szoktak engedni az emberek. Volt már, hogy bekapcsoltak egy vibrátort és nem tudták kikapcsolni például. Olyan nem is nagyon szokott lenni, hogy valaki bejön, és csendben megy egy kört, aztán kimegy. Igyekszünk mindenkivel legalább pár szót beszélgetni és megkérdezni, mit szeretne, miért lépett be hozzánk, aztán szót szó követ és vásárlástól függetlenül jó hangulatban távoznak innen.

Célkitűzésünk volt a bolt nyitásakor, hogy segíteni tudjunk a beérkező embereknek. Természetesen szakemberek mi se vagyunk, de a kiállított termékeket ismerjük, és így ha ad pár támpontot, hogy mit keres akkor könnyedén tudunk ajánlani terméket, vagy akár megoldást is a problémájára, ha van.

Vannak olyan termékek, amiket jobban visznek?

Persze. A klasszikusnak mondható nyuszi vibrátorok azok, amelyek talán a köztudatban is a legelterjedtebbek, míg kiegészítőkből a bilincs az, amit nagyon szeretnek.

Említettétek, hogy az edukáció is a célotok ezzel a bolttal. Meséltek picit, hogyan lehet a mai világban edukálni az embereket szexuális téren, hiszen én úgy látom, hogy nagyon jellemző az ál-prűdség a mai társadalomra.

Szeretnénk témábavágó könyveket is forgalmazni, de a weboldalunkon blog formájában is írunk olyan bejegyzéseket, amelyek bizonyos tabunak számító témákat dolgoznak fel. Nagy álmunk, hogy workshopokat tartsunk tinédzsereknek, de mivel 18+-os a téma, amivel foglalkozunk, így nagyon nehéz megtalálni őket, pedig talán az ő generációjuknak a legfontosabb, hogy megbízható forrásból tanuljanak, és feltehessék a kérdéseiket, amire szabadon és nyíltan választ is kapnak. Itt a boltban is szeretnénk workshopokat tartani, de április 27-én például lesz egy tabudöntögető kiállítás itt.

Magyarországon egyébként gyártanak szexuális segédeszközöket?

Igen, például a tantra fotel, amin ülsz, vagy a hámok, amik a falon lógnak, de például olyan fehérneműink is vannak, amelyek itt készülnek. Most próbálunk még kettő másik magyar márkával leszerződni. Szeretnénk, hogy erősítsük egymást a magyar vállalkozásokkal. De tény, hogy mi is megszűrjük, hogy mi az, ami beleillik a bolt szemléletébe.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Van egy együttműködésünk egy szexuálpszichológiai központtal, velük fogunk csinálni workshopokat, és írnak blog bejegyzéseket is nekünk. Szeretnénk együttműködni coachokkal, ahogy mondtuk fiatalokat célozva, mert látjuk, hogy minél fiatalabb korban jó tisztázni bizonyos dolgokat, mert abból, ha nem beszélünk róla, lehetnek nagy bajok. Ezen még dolgozunk hogyan tudnánk ezt jól csinálni. Legnagyobb álmunk, hogy egy fajta közösségi térré alakuljunk át, ahol olyan emberekkel is biztonságosan tudj beszélni akár a szexről, akikkel most találkozol először.

Szuper élmény volt kicsit részese lenni annak a folyamatnak, ami elkezdődött a nőket érintő szabad szexualitás megélésével kapcsolatban, és az, hogy ezt egy ennyire intim és bizalmi térben lehet megélni, meg külön öröm.

Görgess lejjebb a galériához, ha szeretnéd tudni, hogyan tudsz a legkönnyebben örömet szerezni magadnak!