Egészségesebbek leszünk az egészség-influencerektől?

egészség,sport,fitnesz Forrás: Unsplash
Rengeteg ember keres az Instagramon inspirációt ahhoz, hogy egészségesebb életet élhessen. Számtalan influencert követhetünk, akiktől étkezési és edzés tippeket leshetünk el. De tényleg segítségünkre vannak az online fitneszguruk vagy valójában nem létező ideálokat kergetünk?

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaki internetes hírességként keresse a kenyerét. Mára már az influencerek irányítják a közösségi médiát és nagy hatással vannak az életünkre. A világháló létrejöttével már az 1990-es években elkezdek megjelenni az úgynevezett „véleményvezérek”. A különböző közösségi portálokon mindig voltak olyan személyek vagy oldalak, akik népes követői táborral rendelkeztek. Az az influencer marketing elterjedésében azonban az Instagram megjelenése hozta meg az igazán nagy áttörést .


A 2010-ben alapított Instagramot ma már több mint egymilliárdan használják havi szinten. Minden nap fényképek és videók milliói kerülnek fel a képmegosztóra, ami a cégek számára hatalmas reklámfelületet jelent. A követők ma már bevételt jelentenek és az influencerek szolgáltatásokat, ajándéktárgyakat vagy akár fizetést is kapnak a szponzorált tartalmakért cserébe. Az influencerek legtöbbször egy konkrét témával foglalkoznak, így érik el a célközönséget. A legnépszerűbbek a főzéssel, az utazással, a divattal, a fotózással vagy a sporttal foglalkozó oldalak. Az úgynevezett „health influencerek” ahhoz nyújtanak segítséget, hogy egészségesebbé tegyük az életmódunkat.

Kayla Itsines az egyik legnépszerűbb internetes fitneszguru, az Instagramon 12 millió követője van, Facebook oldalát pedig 28 millióan kedvelik. Kayla híres 28 napos Bikini Body diétája könyv formájában magyarul is megjelent, és a világ minden tájáról hallhatunk sikertörténeteket arról, hogy hogyan változtatta meg a diéta nők ezreinek életét. Kayla rengeteg embert motivált és tudtak segítségével lefogyni. A Kaylahoz hasonló infleuncerek egészséges receptekkel és edzéstippekkel motiválják követőiket az egészségesebb életmódra.

Az egészség hajszolása is problémát okoz

A fitneszoldalaknak azonban nem csak pozitív hatásai lehetnek. Az utóbbi években egyre gyakrabban lehet hallani egy új étkezési zavarról. Az orthorexia nervosa azt jelenti: az illető megszállottja az „egészséges” étkezésnek és a folyamatos edzésnek. Bár első hallásra nem tűnik komoly problémának, ám hosszú távon alultápláltsághoz vezethet és más mentális problémák kialakulását is elősegítheti. Az egészséges életmód hajszolása folyamatos stresszfaktorrá válhat és szorongást okozhat. A UCL kutatói 2017-es felmérése kimutatta, hogy az Instagramot aktívan használók körében nagyobb eséllyel alakul ki az orthorexia nervosa.

A fitneszguruk életmódja a valóságban kivitelezhetetlen

A felhasználók könnyen elfelejtik, hogy a közösségi oldalakon látott képek gyakran nem a valóságot tükrözik. A Instagram és Facebook posztok ideális életeket, követendő példákat állítanak elénk. Nem gondolunk bele abba, hogy az elénk tárt képek célja, hogy a lehető legnagyobb közönséghez jussanak el. Mindenki szeretne olyan fitt és egészséges lenni, mint az influencerek, pedig az általuk hirdetett életmód a valóságban sokszor kivitelezhetetlen.

Mindig jó a body positivity?

A fitneszguruk és a szépségipar irreális elvárásaival szemben az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a body positivity mozgalom. Az Instagramon egyre több bopo influencer jelent meg, akik azt hirdetik, hogy minden emberi test szép és mindenkinek jól kellene éreznie magát a bőrében. Az egyik legkedveltebb bopo infleuncer Megan Jayne Crabbe, aki könyvet írt arról, hogyan kellene pozitívan fordulnunk a testünk felé. Megan könyve rengeteg pozitív visszajelzést kapott, sokan neki köszönhetik, hogy elfogadják a testüket. A kritikusok szerint viszont a body positivity mozgalom legitimálja az elhízást és egészségtelen testképeket ünnepel.

Az arany középút a cél

Ha felmegyünk az Instagramra, görgetjük egy kicsit a Facebookot, esetleg megnézünk néhány YouTube videót, kismillió olyan influencert találhatunk, akik megmutatják, hogy hogyan kellene egészségesen élnünk vagy épp hogyan kell elfogadnunk magunkat úgy, ahogy vagyunk. A közösségi média tele van szélsőséges példákkal és követhetetlen megoldásokkal. Kevesen vannak olyanok, akik azt mondják: a saját igényeinkre kell figyelnünk és nem a mások által felállított elvárásoknak kell megfelelnünk. Magunknak kell felismernünk az arany középutat, amivel bizony a közösségi médiában jóval kevesebb követőt lehetne vonzani: hogyha képesek vagyunk egy kicsit félretenni a telefonunkat, lehet, hogy sokkal egészségesebbek leszünk.

Nézd meg a galériánkat a fogyni vágyók leggyakoribb hibáiról, amiktől leginkább hízni lehet!