Ezért rajong mindenki az avokádóért: ez a gyulladáscsökkentő vitaminbomba megszépíti a bőrt, és támogatja a szív és a szem egészségét

Borítókép: Ezért rajong mindenki az avokádóért: ez a gyulladáscsökkentő vitaminbomba megszépíti a bőrt, és támogatja a szív és a szem egészségét Forrás: Unsplash/John Vid
A babérfélék családjába tartozó örökzöld avokádót igazi szuperélelmiszernek tartják. Nem csoda, hiszen tele van vitaminnal és egészséges zsírokkal, melyek által számos ponton támogatja az egészségünket. Mutatjuk, miért érdemes a mindennapjaidba és a táplálkozási szokásaidba beépíteni az avokádót, és milyen áldásos hatásokat várhatsz tőle!

Az avokádó igazi superfood, hiszen tele van vitaminnal pl. többek között A-, C-, K-vitaminnal és káliummal, és ne felejtsük azt a hatalmas rostmennyiséget, amit magában rejt. Egészséges zsírjainak köszönhetően áldásos hatással van a szívünkre és a koleszterinszintre, A fő ok azonban, amiért extra egészséges, a benne rejlő antioxidánsok tömkelegének köszönhető. Tele van ugyanis luteinnel, zeaxantinnal, karotinoidokkal és antioxidáns vitaminokkal, melyek hatására csökkenti a szervezet gyulladásait, erősíti az immunrendszert, és számos betegség ellen megvéd. Szinte bármelyik élelmiszerbolt vagy zöldséges polcán megtalálhatjuk, népszerűsége pedig egészségre gyakorolt hatásán túl, sokoldalú felhasználási módjának is köszönhető. A világon több mint 73 országban termesztik, a legnagyobb avokádótermelő régió Mexikó, Peru és Indonézia, hazánk pedig Hollandiából, Spanyolországból és Németországból importálja.

Forrás: Unsplash/Louis Hansel

Ezt az avokádót keresd a boltokban, és így használd fel

Az avokádót a boltok polcain megtalálhatjuk éretlenebb és „szájérett” formában is, ez azt jelöli, hogy az avokádó mennyire alkalmas a fogyasztásra. A zöld, kemény avokádót nehéz megpucolni, és nincs is túl sok íze, ám a „szájérett” változatának már annál inkább! Érdemes ilyen állapotában megvásárolni, és figyelni arra, hogy enyhén megnyomva puhább legyen, de ne tudjuk teljesen összenyomni, ugyanis akkor már túlérett, és előfordulhat, hogy barnás foltokat találunk a belsejében, és a húsa már nem lesz annyira élvezhető. Ha kemény avokádót választunk, érdemes szobahőmérsékleten 2-3 napig még kicsit érlelni, és csak utána elfogyasztani. Az érett avokádót tároljuk hűtőben, nehogy megbarnuljon.

Ezek után pedig már csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mit készítünk ebből a szívbarát, gyulladáscsökkentő finom élelmiszerből. Tehetjük akár egészben, akár krém formájában pirítósra, készíthetünk belőle finom guacamole mártogatóst, hozzáadhatjuk különböző zöldségekhez is, például a paradicsommal, az uborkával és egy kis olívaolajjal kiváló salátaalap lehet, de készíthetünk belőle egy krémes, extra egészséges smoothie-t is. Remek kiegészítője a főtt tojásnak, a pestos tésztakülönlegességeknek, sőt, pürésítve még süteményekbe is beletehetjük, ezzel krémes állagot, extra puhaságot és gazdag zsírokat biztosítva a finomságoknak. Egy szuper avokádós receptért kattints ide!

Olvasd el galériánkból, mik az avokádó jótékony hatásai!