Ha szeretnéd, hogy a lányodnak egészséges testképe legyen, ne fojtsd el a saját bizonytalanságaidat

anya-lánya,testkép Forrás: Pixabay
Az önértékelésünk része, hogy elégedettek vagyunk-e a megjelenésünkkel. Azt biztosan nem szeretnéd hagyni, hogy a lányod énképében csak ez számítson.

Évek óta kering a neten egy írás arról, hogyan lehetséges a gyerekeinknél elérni, hogy ne legyen testképzavaruk. Mi ezt kritikusan olvastuk, úgyhogy jól megírjuk a kételyeinket:

Ne beszélj a lányoddal a testéről, csak tanítsd meg neki, hogy működik.

Ne mondj semmit, ha fogyott, akkor se, ha hízott. Itt van néhány dolog, amit viszont bátran mondj neki:

– Olyan egészségesen nézel ki!

Vagy: – Erősnek látszol.

– Látom, milyen boldog vagy – csak úgy sugárzol.

És mondj neki olyan bókokat, amiknek semmi köze a testéhez.

Ne tegyél megjegyzéseket más nők testére sem. Bármilyen nagy is a kísértés. Se pozitívat, se negatívat.

Tanítsd arra, hogy legyen kedves másokhoz, de magához is.

És ne merészelj arról beszélni a lányod előtt, hogy mennyire utálod a tested, vagy hogy éppen milyen diétába kezdtél bele. Tudod mit: ne is diétázz a lányod előtt. Vásárolj egészséges hozzávalókat. Főzz egészséges ételeket. De ne mondj olyat, hogy „most nem eszem szénhidrátokat.” A lányodnak sosem szabad arra a következtetésre jutnia, hogy a szénhidrátok rosszak. Ha szégyelled, hogy mit eszel, akkor magadat is szégyellni fogod.

Azért bátorítsd a lányodat arra, hogy menjen futni, mert az oldja a stresszt. Vidd el a lányodat hegyet mászni, mert sehol máshol nem lehet felfedezni a spiritualitásunkat, mint a világ tetején. Vedd rá arra, hogy menjen szörfözni, sziklát mászni, mountain bike-ozni – néha jól jön egy kis endorfinbomba.

Szerettesd meg a lányoddal a focit vagy az evezést vagy a hokit – a sportok jó vezetővé és magabiztos nővé teszik. Soha ne kényszerítsd olyan sportágakra, amelyekért nincs totálisan oda.

Bizonyítsd be a lányodnak, hogy a nőknek nincs szükségük férfi segítségre a bútortologatáshoz.

Tanítsd meg salátát csinálni.

Tanítsd meg csokis sütit sütni, sok-sok vajjal.

Add neki tovább az anyukád karácsonyi édességreceptjét. Add át neki a szabad levegő szeretetét.

Megeshet, hogy a lányodat és téged is vastag combbal és széles bordaketreccel áldott meg az ég. Könnyű utálni ezeket a testrészeket, ezek tehetnek arról, hogy sosem lesz balerinaalkatotok. De ne utáld. Magyarázd el a lányodnak, hogy a lábával akár egy maratont is lefuthat, ha arra szottyan kedve, és a bordaketrece arra való, hogy megvédje az erős tüdejét. Hangosan kiabálhat, énekelhet és felemelheti az egész világot.

Ne engedd, hogy a lányod elfeledkezzen a legfontosabb dologról, amit tehet a testével: hogy mozgásba hozza vele a lelkét.

Ennek a szövegnek a 80%-ával egyetértünk, és most leírjuk, mit tartunk benne veszélyesnek.

Ha kizárólag a testnek a funkcióiról beszélek és mellőzöm a kövérség–soványság, szépség–csúnyaság faktort a diskurzusból, a gyerek úgy fogja érezni, valamit eltitkolok vagy elfojtok, és őt is ennek a tabunak a tiszteletére próbálom rávenni. Könnyen elképzelhető, hogy ezután nem meri majd megosztani a szüleivel a testével kapcsolatos bizonytalanságokat. Inkább érdemes őszintén és önreflektíven kommunikálni ezeket a dolgokat. „Néha azt kívánom, bárcsak hosszabb lábam lenne, de aztán mindig eszembe jut, hogy ez az én lábam és kész. És annyira nem is rövid.” Vagy:

Néha elégedetlen vagyok a kinézetemmel, de aztán túlteszem magam ezen és dolgozom rajta, hogy mindig szépnek és erősnek lássam magam

Senki sem tökéletesen immunis a szépségeszményekkel szemben, ezért mi úgy gondoljuk, nem azzal óvhatjuk meg attól a gyerekeinket, ha egyáltalán nem beszélünk róluk. Inkább attól, ha kontextusba helyezzük. Ha a lányom látja, hogy én is küzdök az önértékelésemmel, hiteles maradhatok a szemében és ő is könnyebben fel fogja vállalni a saját küzdelmeit. Persze ettől még soha, soha nem fogom azt mondani neki, hogy nem eszem szénhidrátot, mert az amúgy sem lenne jó ötlet; a szénhidrát az egyik legfontosabb üzemanyaga a testünknek.

Akárhogy is, itt van néhány mantra, ami hasznos lehet nehéz, bizonytalan pillanatokban és bármikor monthatod őket a lányodnak is: