Amikor már meggyulladsz a melegtől: tegyél úgy, mint Brad Pitt, hogy lehűtsd magad a kánikulában!

Borítókép: Amikor már meggyulladsz a melegtől: tegyél úgy, mint Brad Pitt, hogy lehűtsd magad a kánikulában! Forrás: Getty Images
Még ha pár nap erejéig frissítően hat ránk a 28-30 fokos ’lehülés’, addig egy percik se reménykedjünk abban, hogy a kánikulának vége is már idén nyárra. Lesznek még hőséggel teli napok, mutatjuk hogyan tudod lehűteni magad hatékonyan.

Télen azért sírunk mert hideg van, ősszel azért, mert esik az eső, tavasszal azért, mert fúj a szél, nyáron pedig na miért? Hát persze hogy a meleg miatt!

Mindannyiunk mentségére legyen mondva, nem rágódnánk ennyit a nagy melegen, ha nem lenne annyira nagy és nem jellemezné az egész nyarat! A tartós 38 fok kikezdi az elmét, a fizikai kondíciónkat és úgy egész egyszerűen, az alap hangulatunkra is rányomja a bélyegét.

Az élettan, anatómia és biokémia tanulmányaim, illetve a két gyerekkel végig ült lázas órák emlékéből felsejlik még, hogy az emberi test hőmérséklet ingadozása bizony nem mozog nagy spektrumon, ám azt a pár fokot is határozottan megérezzük. Az ideális testhőmérséklet 37 Celsius fok, mely napszaktól függően változik, akár fél fokot is. Intenzív fizikai aktivitás vagy betegség, gyógyszer szedésének következtében, illetve a külső hőmérséklet hatásra megemelkedik a testhőnk, mely változás felelőse a hipotalamusz.

(El ne lapozz, csak 4 mondat erejéig élettanozunk!)

A hipotalamusznak nevezett agyterület felelős a testhőmérséklet szabályozásáért. Ellenőrzi a test aktuális hőmérsékletét a normál hőmérsékletéhez képest, majd szabályozza azt. Ha a test túl meleg, a szabályozás izzadás útján valósul meg, melynek eredménye, a lehűlés. Ha túl hideg van, a hipotalamusz hidegrázást vált ki, hogy ennek útján felmelegedjen a test.

Tehát a testünk folyamatosan reagál -a hipotalamusz által- a hőmérséklet változásra, hűteni pedig többféleképpen tudjuk magunkat automatikusan. Hogyan is?

Kipárologjuk vagyis kiizzadjuk.

Kisugározzuk a hőt vagyis leadjuk a környezetünknek a felesleges hőt.

Konvekció következik be vagyis a minket körülvevő hideg levegőre reagál a testünk,

illetve levezetjük a felesleges hőt vagyis a testünket körülvevő hideg vízbe, jégbe adjuk le a többlet hőt.

A nyaralás alatt jól jön a meleg idő, pláne, ha vízparti programot tervezünk be, de ahogy tavaly Horvátországban- írtam is erről nektek egy úticél ajánló cikket- a 41-42 fokban, a lenge szél is olyan volt, mintha a sütő előtt álltam volna, kérem az a meleg (hőség) minden volt, csak nem kellemes.

Nyaralás vagy épp dolgos hétköznapok, a hőséget –fizikai, szellemi okok miatt egyaránt- jó, ha kezeljük!

Forrás: ITT ITT

Erre mutatok most nektek 10 tippet, klikk a galériánkra!