Az állandó vizelési inger okai nőknél: cukorbetegség is állhat a háttérben

Borítókép: Az állandó vizelési inger okai nőknél: cukorbetegség is állhat a háttérben Forrás: choi dongsu/Getty Images
Az állandó vizelési inger egy roppant zavaró probléma, hiszen jelentősen megnehezítheti a mindennapokat. Sajnálatos módon ennek a kellemetlen jelenségnek számos oka lehet, kezelése pedig a kiváltó októl függően változhat. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen okai lehetnek.

Az állandó vizelési inger okai nőknél

Az állandó vizelési inger okai nőknél nagyon sokrétű lehet, ez egy borzasztóan zavaró probléma. Különössége, hogy hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők is. Kézenfekvő, hogy a legtöbbször felfázásra gondolnak első ízben azok, akik ezzel szembesülnek. Ugyan valóban sokszor ténylegesen ez a probléma, azonban sok más alapbetegség, akár szervi elváltozások is okozhatják. Először nézzük is, mely tünetek jeleznek rendellenességet.

  • Gyakori vizelési inger, még akkor is, ha kevés folyadékot fogyasztasz
  • Nagy mennyiségű vizelet ürítése rövid időn belül
  • Éjszakai vizelés
  • Sürgős, visszatarthatatlan vizelési inger
  • Vizeletürítési nehézség vagy fájdalom
  • Inkontinencia

Miután számos okra visszavezethető a gyakori vizelési inger, így ennek fennállta esetén érdemes orvoshoz fordulni, ahol komplex vizelet-, vérvizsgálatot végeznek. A kezelése pedig attól függően változhat, hogy mi áll a háttérben.

Itt fontos megjegyezni, hogy nemcsak a gyakoriságot érdemes vizsgálni, hanem a vizelet színét is szükséges figyelni. Ugyanis, ha például túl sötét, akkor vagy nem iszunk eleget, vagy a vesénk nem működik megfelelően. Ha szinte már átlátszó, akkor pedig túl sokat iszunk, ez sem ideális állapot.

Forrás: Peter Dazeley/Getty Images
Az állandó vizelési inger okai nőknél sok esetben normális jelenségekre vezethető vissza.

Mikor normális?

A gyakori vizeletürítés nőknél normális lehet a menstruációt megelőző időszakban, a hormonális változások hatására. Ezentúl terhesség során is megfigyelhető ez a probléma, hiszen ekkor extra nyomás helyeződik a hólyagra. Egyébként átlagosan napi 6-7 ürítés mondható megfelelőnek.

Íme az állandó vizelési inger okai nőknél!