A hálaadás ünnepe: böjt

Borítókép: A hálaadás ünnepe: böjt
Léböjt, édesség- vagy alkoholmegvonás... A felhalmozott bűnöket kívánja így megbűnhődni az ember. Mindez közeli rokonságban áll a vallási hagyományokkal.


Egyszerű étrend
A katolikus hagyományban a böjt a bűnbánatot, a megtisztulást, az áldozatot, a könyörgést állítja a középpontba. A Húsvétot megelőző, 40 napos böjttel, mely a(z idén február 17-re esett) hamvazószerdával kezdődik, a hívek Jézus feltámadására készülnek fel. A Szentírásban a 40-es szám mindig valamilyen fontos eseményt jelöl: Jézus 40 napot töltött a pusztában nyilvános megjelenése előtt, 40 napig tartott a vízözön, Mózes 40 napig tartózkodott a Sínai-hegyen. Az egyház ma már enyhébben szabályozza a böjtöt, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú kioplalást rendel el: a 18 és 60 év közöttieknek háromszor szabad étkezniük, de csak egyszer lakhatnak jól. E két napon és a nagyböjt többi péntekén a 14 év feletti hívek nem fogyaszthatnak húst.
A zsidó vallás tavasszal tartja az egyiptomi kivonulás emlékére a szabadság ünnepét, a pészahot. Az „elkerülés” jelentésű szó arra utal, hogy az Egyiptom népét sújtó tizedik csapás, az elsőszülöttek halála elkerülte a zsidók házát. Régen ezeken a napokon tartották meg az elsőszülöttek böjtjét, a későbbi tanítóknál azonban örömünneppé alakult az alkalom, és ma már nem böjttel, hanem dús lakomával ülik meg az egyiptomi rabságból való szabadulást.
A muzulmánok a böjt ünnepét (i dal-fitr) Allah iránti hála jegyében tartják egy teljes hónapon át, Ramadan (a 9. hónap) havában. Ezekben a hetekben napfelkeltétől napnyugtáig nem szabad enni, inni, nemi életet élni, cigarettázni, vízipipázni, és még a szokásosnál is szigorúbban ügyelni kell az amúgy is érvényes társadalmi és jogi törvények betartására; tilos hazudni, rágalmazni, hamisan tanúskodni, más tulajdonát megkívánni.
A böjt más vallásokban, például a hinduizmusban vagy a buddhizmusban is az önmegtartóztatást és hálaadást hivatott kifejezni, és bár az egyes hitekben a hagyományok eltérőek, sok hasonlóság fedezhető fel köztük. A modern életben ugyanolyan jelentősége van a böjtnek, noha az emberek döntő többsége diétának nevezi, és a maga szabta időpontban tartja. Persze a diétának is megvan a maga fizikai és lélektani hatása: a méregtelenítéstől és az önmegtartóztatástól a szervezet egészséges, a jellem fegyelmezett lesz.
Érdekesség: A hamvazószerda és húsvét közötti időszakra az anglikán egyház püspökei egész Anglia területére kiterjedő hirdettek.
Aki böjt idején megtartóztatja magát a húsevéstől, jobbnál jobb, változatosabbnál változatosabb vegetáriánus receptekből készült finomságokban dúskálhat. Ilyen lehet bármilyen zöldségleves, krémleves, klasszikus böjti káposzta vagy halétel. Válogass recepteket az evamagazin.hu archívumából! Ajánlataink:

Omega-zsírsavat tartalmazó ételek

Szardínia babsalátával és paradicsommal

Tonhal naranccsal illatosított fűszerkrémmel

Diós-szardellás spagetti

Erdeigomba-leves kecskesajtos-gombás pirítóssal

Ez a cikk a www.evamagazin.hu számára íródott. Szerző: Nikodém Vanda, fotó: Profimedia.hu. Minden jog fenntartva.