A gyerekek és a fogmosás: íme a leghasznosabb tudnivalók!

Borítókép: A gyerekek és a fogmosás: íme a leghasznosabb tudnivalók!
Mikortól, hogyan, mivel és hányszor? Dr. Bukna Ildikó fogorvos minden felmerülő kérdésre válaszol!

Dr. Bukna Ildikó gyakorló fogorvos, fogszabályozó szakorvos, emellett gyakorló anyuka is. Kérdéseinkre válaszolva elárulta, ő hogyan vigyáz kislánya, Manna fogaira, és azt is, mit kell tennünk ahhoz, hogy gyerekeink fogai egészségesek, ápoltak legyenek, és hogy ne legyen számukra mumus a fogorvos!


Ildikó és Manna

Mikortól ajánlatos elkezdeni a csöppségeknél a fogmosást?
A gyerekek/babák fogát az első fogak megjelenésétől kezdve kell mosni. Vannak ujjra húzható fogkefe „elődök”, amivel már szoktatni lehet a babákat a majdani fogmosás érzetéhez. De amint az alsó két metszőfog (általában ezek jelennek meg legelőször) kibújik, akkor bizony el kell kezdeni mosni őket.

Mi alapján válasszunk nekik fogkefét?
Figyeljünk a méretre. Kicsi szájhoz kicsi fogkefe kell. Sokféle gyermekfogkefe létezik a piacon, érdemes olyat választani, ami életkor szerinti szakaszokra van osztva. Ezek a fogkefék a picik szájméretéhez és anatómiájához vannak kifejlesztve.

SpringShopping ONLINE vásárlás! 15%-os kedvezmények Babyliss, Philips, Remington és más termékekre – igen, kizárólag a webáruházban! A kedvezményt március 10–11–12-én veheti igénybe, aki rendelkezik a márciusi Éva magazinban található kuponokkal.

Mi a különbség a gyerek- és a felnőtt fogkrém között? Nem mindegy, melyiket adjuk a csemetének?
A gyermekfogkrémek és felnőttek számára kifejlesztett fogkrémek legfőbb különbsége a fluor tartalomban rejlik. A gyermekfogkrémek nem tartalmazhatnak annyi fluort, mert a gyerekek sokszor lenyelik. A fluornak fontos szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében, de pont az optimális fluor-tartalom miatt igazán fontos, hogy gyermekfogkrémet használjunk. Kicsi gyerekeknél még borsónyi mennyiségre sincs szükség, bőven elég, ha a sörtéket épp hogy összemaszatoljuk kicsit a krémmel. A lepedék eltávolításában a mechanikai súrolás és annak technikája a lényeg, nem a fogkrém.

Tényleg minden étkezés után fogat kell mosni?
A kulcs itt is a”hogyan”-ban rejlik a „hányszor” helyett. Véleményem szerint a reggeli és esti alapos fogmosás elég. Azt, hogy jól mos-e fogat a gyerek (itt már nagyobbakra gondolok) 6 éves korig minden alkalommal le kell ellenőrizni, és utána kell mosni a gyerek fogait ha nem megfelelő az eredmény, egész addig, míg tökéletesre nem fejlődik a technikája. Nem elég csak „elküldeni” fogat mosni a gyereket, mert kezdetben nincs még olyan kézügyessége, amivel teljesen el tudná távolítani a lepedéket a fogairól.

Te mint fogorvos anyuka hogyan viszonyulsz az édességekhez? Tiltólistán lesz az összes?
A cukor nem jó a fogaknak, ezt tudjuk: én bármilyen cukorka vagy szopogatni való cukorkák fogyasztását ellenzem. A csoki azért egy picit más, bár szintén káros a fogakra, 2 éves koráig a gyermeknek egyáltalán nem ajánlott, nem csak az összetétele és a fogakra gyakorolt rossz hatása miatt, hanem azért is, mert a tömény édesség a gyermekek ízérzékelését is torzítja. Ideális esetben kb. két éves koráig teljesen kontroll alatt tudjuk tartani gyermekünket, azt eszi, amit mi adunk neki. Ha sok zöldség és gyümölcs szerepel étrendjében, akkor neki az lesz a természetes, hogy pl. mazsolát „nassol” csokoládé helyett, és talán ez a jó szokás sokáig megmarad, így egy egészségesebb felnőtt válhat belőle.


Kell-e kicsi gyerekkel (akinek még csak tejfogai vannak) rendszeres fogászati kontrollra járni?

Ha a gyermeknek nincs panasza, a szülő nem fedez fel a tejfogakon fekete pöttyöket, lyukakat, akkor is érdemes három éves kora körül elvinnie fogorvoshoz – akár csak egy ismerkedő látogatás erejéig. Személyes tapasztalataim alapján sokat jelenthet a későbbiekben az a tény, hogy gyermekünk már ült fogorvosi székben, és nem egy ismeretlen szituációba keveredett. Így mi, orvosok bizalmi kapcsolatot hozunk létre a gyerekkel, először akár mindennemű kezelés nélkül is, hogy a környezet ismerős legyen a számára és a jövőben biztonságban érezze magát velünk. A bennünk bízó, együttműködő gyermekek pedig sokkal jobb élménnyel távozhatnak egy-egy kezelésről a későbbiekben.

Fotó: családi archív, Éva magazin archívum