Borítókép: A császármetszés kockázatai: új kutatási eredmények!

A császármetszés kockázatai: új kutatási eredmények!

Minden tizedik császármetszésnél fordul elő fertőzés – mutatta ki egy brit tanulmány.

Az Egyesült Királyság egészségvédelmi szervezete, a Health Protection Agency (HPA) legutóbbi tanulmányában négyezer olyan kismamát vizsgált, akik császármetszéssel hozták világra gyermeküket. A kutatásban résztvevők közül 397 anya esetében diagnosztizáltak kisebb-nagyobb mértékű fertőzést a műtét után – ez nagyjából tíz százalékot jelent, ami elég ijesztő adat.

Az esetek 80 százalékánál csupán kisebb fertőzések léptek fel, ám ezek is jelentősen legyengítették az anyákat, megnyújtották a kórházban töltendő kényszerpihenő idejét, hosszas otthoni lábadozásra ítélték őket, így emiatt a kismamák eleinte nem tudták megfelelően ellátni a csecsemőjüket.

"Mivel Nagy-Britanniában ma már minden negyedik nő császármetszéssel ad életet gyermekének, a fertőzések igen súlyos problémákat okoznak" – mondta Dr. Elizabeth Sheridan a HPA fertőzéseket vizsgáló osztályának munkatársa. "Reméljük, kutatási eredményeink elgondolkodtatják majd azokat a nőket, akik nem egészségügyi okokból választják a császárt."

A tanulmány a túlsúly és a fertőzés közötti összefüggésre is rávilágított: az enyhén túlsúlyos kismamák esetében 1,6 százalékkal, míg a határozottan kövér nőknél 3,7 százalékkal nőtt a műtét utáni fertőzés kockázata. Érdekességképpen a kutatás azt a nemvárt kapcsolatot is kimutatta, miszerint a 20 év alatti anyáknál majdnem kétszer akkora az elfertőződés veszélye, mint a 25 és 30 év közötti társaiknál. Erre a jelenségre az orvosok még nem találtak magyarázatot.

Szöveg: Ribánszky Ágota, fotó: Éva magazin
A császármetszésről további hasznos és érdekes információkat olvashattok az ÉVA augusztusi számában.