7 étel és ital, amit soha ne fogyassz kánikulában: súlyos következményei lehetnek!
Immár több hete tart a hőség, ami nagyon megviseli a szervezetünket: fáradtabbak, bágyadtabbak vagyunk, a munkahelyünkön is nehezebb a koncentráció. Ha nem akarjuk a testünket még jobban kizsigerelni, érdemes fokozottan odafigyelni a táplálkozásunkra, bizonyos ételek ugyanis ronthatnak a helyzeten, míg mások, hűsítő, hidratáló hatásuk révén támogathatják a működését, ezáltal jelentősen javíthatják a közérzetünket.
Mit igyunk kánikulában?
Hőségben a legideálisabb ital a tisztított, szűrt csapvíz, az ásványvíz, a cukor nélkül – esetleg kis mézzel – készített limonádé. Néhány gyógynövényből, így például citromfűből, csalánból, borsmentából, hibiszkuszból ugyancsak ízletes hűsítő teát készíthetünk, de ihatunk natúr, frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket is, melyek nagyon egészségesek, tele vannak rosttal, értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Mit együnk kánikulában?
Nagy melegben kövessük a többször kevesebbet elvét, mivel olyankor extrán fontos, hogy ne terheljük a szervezetünket hatalmas adagokkal. A testünk bölcsen jelez, így hőségben ösztönösen nem kívánjuk a zsíros, nehéz ételeket, többször kerülnek a tányérra olyan könnyen emészthető fogások, mint a levesek, például a hideg gyümölcsleves vagy a gazpacho és persze a saláták.
Míg bizonyos ételek és italok kifejezetten jót tesznek a testünkkel a hőségben, mivel hűtik és ellátják folyadékkal, addig mások éppen ellenkezőleg, dehidratálják, megterhelik és sokkolják azt, és ennek akár súlyos következményei is lehetnek.