A 7 legerősebb természetes szúnyogriasztó: messziről elkerülik ezeket a szagokat

Borítókép: A 7 legerősebb természetes szúnyogriasztó: messziről elkerülik ezeket a szagokat Forrás: Black Lollipop/Getty Images
A nyár a napsütést, a meleget és a szabadtéri programokat is jelenti, de sajnos a szúnyogokat is magával hozza. Ezek a vérszívó rovarok nemcsak kellemetlenek, de komoly betegségeket is terjeszthetnek. Szerencsére a kémiai szúnyogriasztók mellett léteznek természetes alternatívák is, melyekkel hatékonyan távol tarthatjuk a szúnyogokat a bőrünktől.

Alapvetően a nyár egyik legkellemetlenebb hozadéka, az elviselhetetlen meleg mellett, a rovarok, különösképpen a szúnyogok megjelenése. Természetesen napjainkra rengeteg féle szúnyogriasztó kapható, ám sokan nem kedvelik a vegyszeres változatokat. Azonban számukra van egy jó hírünk, ugyanis rengeteg vegyszermentes alternatíva is létezik, amelyeket akár te magad is összeállíthatsz otthon. Ezek alapját általában különféle illóolajok adják, illetve előszeretettel használják még a fokhagymát és az ecetet is. Mutatjuk is, hogyan készítheted el őket.

Hogyan használjuk a természetes szúnyogriasztókat?

Az illóolajokból, ecetből, fokhagymából többféleképpen is készíthetünk természetes szúnyogriasztót:

  • Keverjük össze az illóolajat hordozóolajjal: A legegyszerűbb módszer, ha az illóolajat egy hordozóolajjal, például kókuszolajjal vagy jojobaolajjal keverjük össze. Ezután a keveréket felvisszük a bőrre a pulzuspontokra, mint a csukló, a boka és a nyak mögötti terület. Ismételd meg a felvitelt néhány óránként, vagy ha izzadsz.
  • Készíts szúnyogriasztó spray-t: Víz, alkohol és illóolajok keverékéből is készíthetsz szúnyogriasztó spray-t.
  • Használj diffúzort: Ha nem szeretnéd a bőrödre kenni az illóolajokat, használj diffúzort a szoba illatosításához. A szúnyogokat riasztó illóolajok közé tartozik a citromfű, a levendula és az eukaliptusz.
  • Ecet az ablakba: Kiváló választás lehet az ecet kihelyezése az ablakba, amely szintén távol tartja a vérszívókat.
  • Ültess szúnyogriasztó növényeket: Számos növény riasztja a szúnyogokat, mint a levendula, a citromfű és a macskamenta. Ültesd ezeket a növényeket a kertedbe vagy a teraszodra, és meglásd, elkerülnek a szúnyogok.
Forrás: Artem Podrez/Pexels
Akár otthon is készíthetsz vegyszermentes szúnyogriasztó készítményeket.

Ügyelj a használatuknál a következőkre:

  • A terhes nők, szoptató anyák és kisgyermekek számára nem minden illóolaj ajánlott, ennek érdemes tüzetesebben utánajárni, orvossal konzultálni.
  • Az illóolajok irritálhatják a bőrt. Érzékeny bőrűek végezzenek allergiatesztet a használat előtt.
  • A természetes szúnyogriasztók olykor nem olyan hatékonyak, mint a kémiai szúnyogriasztók. Ha hosszabb időt töltesz a szabadban, kombináld a természetes és a kémiai szúnyogriasztókat a maximális hatás érdekében.

Az alábbiakban pedig összegyűjtöttük a természetes szúnyogriasztókat. Mutatjuk is, melyek ezek!

Íme a legjobb természetes szúnyogriasztók!