7 gyümölcs és zöldség, amelynek a magja igazi tápanyagbomba
Forrás: Unsplash/Serge Taeymans
Amikor gyümölcsöt vagy zöldséget eszünk, ösztönösen a húsára koncentrálunk, sőt, sokszor még a gyereknek is megpucolva adjuk őket, a magot és a héjat pedig a kukába dobjuk. Pedig nem véletlenül nevezi sok táplálkozási szakértő a magokat koncentrált, majdnem teljes értékű élelemnek, hiszen ezek a picike részek amilyen aprók, annál nagyobb erővel bírnak. Sok mag tartalmazza például a növény teljes életerejét és energiáját. Gondolj csak bele, a zöldségek és gyümölcsök egyetlen magból képesek egész növénnyé kinőni magukat – nem csoda, hogy tele vannak esszenciális tápanyagokkal.
A magvakban rengeteg értékes tápanyag rejlik – többek között rost, fehérje, egészséges olaj, omega-3 zsírsav, vitamin és ásványi anyag. Ezek nemcsak az emésztést segítik, és áldásos hatással vannak a mikrobiomra, hanem hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, erősítik az immunrendszert, sőt, a bőrt és a hajat is szebbé tehetik. Antioxidáns tartalmuk révén pedig védenek a sejtkárosodástól és az oxidatív stressztől, és lassítják az öregedési folyamatokat.

Persze senkinek sem könnyű azt tanácsolni, hogy egyszerűen rágcsálja el a szuperélelmiszernek számító magokat – némelyik keserű, másik meg túl nagy ehhez. De legközelebb, amikor egy gyümölcs vagy zöldség magját kikaparod vagy kidobod, gondolj arra, mennyi értékes tápanyagtól fosztod meg a szervezetedet. Ne csak a gyümölcshúst értékeld, hanem az apró magokat is, hiszen lehet, hogy pont ezek a kis tápanyagbombák adják majd a plusz lendületet a mindennapjaidhoz!











