Csendben gyilkolják az agyat: 7 élelmiszer, ami elősegíti a demencia kialakulását
Az agy a test legfontosabb szerve. Egész testedet irányítja a szívdobogástól kezdve a légzésen át a szervezet összes rendszerének működéséért felel. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy optimális állapotban működjön, amit egészséges táplálkozással támogathatsz.
Egyes élelmiszerek negatív hatással vannak az agyra, befolyásolják a memóriát és a hangulatot, és növelik a demencia kockázatát. Becslések szerint 2030-ra világszerte több mint 65 millió embert érint majd a demencia, ami jelenleg gyógyíthatatlan. Szerencsére azonban segíthet csökkenteni a betegség kockázatát, ha kiiktatunk bizonyos ételeket az étrendünkből.
Hogyan befolyásolja az étrend a demencia kockázatát?
Az agyunknak bizonyos tápanyagokra van szüksége az optimális működéshez. Az omega-3 zsírsavak, antioxidánsok, B-vitaminok és más fontos tápanyagok hiánya károsíthatja az agysejteket és fokozhatja a demencia kockázatát. Az egészségtelen étrend többek között krónikus gyulladást okozhat a szervezetben, ami szintén szerepet játszik a demencia kialakulásában. Az egészséges étrend azonban hozzájárul az egészséges érrendszer fenntartásához, ami elengedhetetlen az agy megfelelő vérellátásához.