5 hasznos tipp a fogaid védelméért

Borítókép: 5 hasznos tipp a fogaid védelméért
Azt például tudtad, hogy nem mindegy, mikor mosol fogat?

Már az oviban is megtanultuk, hogy a szép és egészséges fogsor nem csak esztétikai követelmény, hanem a táplálkozás, az emésztés szempontjából is alapvető fontosságú.

1. A fogmosás elhagyhatatlan a fogak védelmében, a szájhigiénia fenntartásában, de tudod, hogy nem mindegy, mikor mosod meg a fogad? A fogmosás alapfeladata a szánkban lévő ételmaradékok eltávolítása, de a különböző csodafogkrémek hozzátesznek egyéb pluszokat is, pl. a fluoridtartalom, a friss lehelet, a gyógynövénytartalom, a fogfehérítés, különböző szájbetegségek elleni védelem. A fogszuvasodás megelőzésében szerepe van az elfogyasztott étel cukortartalmának is, de a fogak tisztítása is rendszeres feladat.

2. A szuvasodáson kívül a másik, fogsorunkat fenyegető probléma a fogzománc kopása. A fogzománc a fogaink legkülső rétege, ami étkezéskor, főleg savas étel fogyasztásakor fellazul. Viszont ha közvetlenül étkezés után kezded fogkrémmel, fogkefével dörzsölni róluk az ételmaradékot, bizony a fogzománcodban is súlyos károkat okozol. Étkezés után a fogzománcnak nagyjából fél órára van szüksége ahhoz, hogy ellen tudjon állni a fogkefe fizikai hatásának, tehát a fogmosást csak ekkor kezdd el!


3. A fogzománcod védelmében sokat jelent, ha csökkented a savas italok mennyiségét. Sajnos a kedvenc narancslevünk is idetartozik, nem csak a szénsavas üdítők, de annyit vigasztalásul elárulunk, hogy elhagyni semmiképpen nem kell, csak a szánkban tartott időt kell a lehető legkisebbre csökkenteni, tehát nagyon gyorsan nyeljük le. Így tegyünk a savas gyümölcsök, saláták fogyasztásánál is. A buborékos vizet cseréljük mentes vízre, s ha a táplálkozásunkban is ésszerűen csökkentjük a savas ételek mennyiségét, már sokat tettünk a fogzománcunkért.

A gyerekek és a fogmosás: íme a leghasznosabb tudnivalók!


4. A reflux betegségben szenvedők különösen figyeljenek, mert a szájüregbe visszajutó gyomorsav épp oly káros hatással van a fogzománcra, mint a savas ételek, italok. Mindenképpen szükséges szakorvossal kezeltetni a betegséget, hogy a savvisszajutás minimális legyen.

5. Ne feledkezzünk el a rendszeres, legalább évenkénti fogorvosi ellenőrzésről sem, mert a szakemberek a legelső tünetek megjelenésekor képesek diagnosztizálni a betegséget, s a folyamat lassításában, megállításában is segítenek.

Fotók: Europress/Getty