Borítókép: 5 fölösleges dolog, amit azonnal száműznöd kellene az életedből

5 fölösleges dolog, amit azonnal száműznöd kellene az életedből

Csak azért, hogy több időd jusson arra, ami igazán fontos.

Ahogy öregszünk, egyre több "csomagot" cipelünk magunkkal, fizikai és lelki értelemben egyaránt. Sokan úgy érezzük, ezek már annyira hozzánk nőttek, hogy akkor sem tudnánk elengedni őket, ha sokkal könnyebbé válna nélkülük az életünk.

Olvasd végig a cikkünket és döntsd el, szerepel-e a listánkban olyasmi, ami a te életedben is jelen van, és bizony megnehezíti a mindennapjaidat. Na, hogy véled? Kiiktatod őket? Hidd el, egy kísérletet mindenképpen megér!

1. Barátok, akik folyton lehúznak


Tudjuk, remek érzés, ha valakinek sok barátja van és biztos szociális hálóval rendelkezik. De mi van akkor, ha egyes "jóbarátok" inkább csak elvesznek tőled, mintsem hogy pozitív hatást gyakorolnának a jellemedre, hangulatodra? Az emberhez sok "haver" csapódik élete során: volt kollégák, barátok barátai, volt pasik barátai, régi iskolatársak, akikkel 16 évesen még jó volt elcseverészni, de most már valahogy nem találjátok a közös hangot, stb. Az igaz barátok feltöltenek energiával, inspirálnak és elűzik a feszültséget. Ha bizonyos emberek esetében ennek pont az ellenkezőjét érzed, a találkozók után pedig azon tépelődsz, mit kellett és mit nem kellett volna mondanod az illetőnek, azon gyötröd magad, hogy vajon mit gondolhat most rólad – nos, az ilyet jobb leépíteni. Így sokkal több időd és energiád marad az igazi barátokra illetve arra, hogy új, gyümölcsöző kapcsolatokat építs ki az életedben.

2. Egészségtelen szokások
Felhúzott az egyik kollégát? Kiborít az ügyfeled? Mi sem kézenfekvőbb, mint magadra kapni a kabátot és kiugrani az iroda mögé egy cigire. Pedig a dohányzás nem segít, nem oldja meg a problémát, ráadásul egészségtelen is. Sajnos sokan ragaszkodnak bizonyos rossz szokásokhoz (cigaretta, két-három pohár bor esténként, két-három tábla vigaszcsokoládé, stb.), mivel úgy érzik, ezek a tevékenységek segítenek elviselni a kellemetlen helyzeteket, átvészelni a nehéz időszakokat. Holott ezek helyett könnyedén kifejleszthetnénk más, egészségesebb stresszkezelő szokásokat is. Mi már dolgozunk rajtuk! Hát te?

3. Túl sok haszontalan tárgy


Ha te is ragaszkodó típus vagy, olyan, aki nehezen válik meg a dolgaitól, kezdj el mihamarabb, tudatosan változtatni ezen. Ha folyamatosan csak gyűjtögetsz, de soha nem válsz meg semmitől, előbb utóbb a tárgyak kitúrnak a saját lakásodból. Fontos, hogy az otthonod kényelmes legyen, olyan hely, ahová jó hazatérni, ahol megnyugszol, ahol levezetheted a mindennapi feszültséget: a túlzsúfolt lakás nem felel meg ezeknek a követelményeknek. Vezesd hát be a következő, végtelenül egyszerű szabályt: ha valami új jön, valami réginek mennie kell. Igen, ez tényleg ennyire egyszerű!

4. Túl sok dráma
Legközelebb, mielőtt kivernéd a balhét azért mert a férjed már megint nem ért haza vacsorára, végy egy nagy levegőt, és gondolkozz: tudod, milyen a munkája, tudod, hogy benne van a pakliban, hogy néha önhibáján kívül késik, tudod, hogy ez bizony elő fog még fordulni a jövőben. Ha ezzel együtt tudsz élni, nem érdemes minden egyes alkalommal patáliát csapni, és erre értékes energiákat elpazarolni. Ha viszont nem, és valóban nagyon zavar már ez a dolog, akkor üljetek le, és alaposan, komoly felnőttekhez illően tárgyaljátok át a gondot okozó helyzetet.

5. Dolgok, amikhez nem fűlik a fogad
Mindannyian tudjuk, milyen hamar elrepül az élet, mégis rengeteg időt fecsérlünk el olyan tennivalókra, amiket gyűlölünk. Persze a portörlést sajnos muszáj megcsinálni, de valóban muszáj elmenni abba a buliba, amit az idegesítő kolléganőnk tart péntek este? Kezdd el gyakorolni az udvarias visszautasítást, tanulj meg nemet mondani! Eleinte nehéz lesz, de tudod, gyakorlat teszi a mestert! Ne pazarold az idődet arra, hogy folyton valaki másnak a kívánságait teljesíted, másnak az elvárásainak próbálsz megfelelni. A te életeted, élvezd ki!

Fotók: photl.com