5 vitaminhiány, ami a bőrön jelentkezik: képeken mutatjuk, mik az intő jelek

Borítókép: 5 vitaminhiány, ami a bőrön jelentkezik: képeken mutatjuk, mik az intő jelek Forrás: Pexels / Andrea Piacquadio
Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Ebben az esetben a probléma gyökere a vitaminhiányban keresendő. Bár a megfelelő étrend betartásával sokat teszünk az egészségünkért, mégis előfordulhat, hogy bizonyos tápanyagokkal kapcsolatban hiányt jelez a szervezetünk. Folyton száraz a bőröd, vagy esetleg kipirosodik és pattanásos? Akkor bizony minél előbb érdemes utánajárnod annak, hogy milyen vitaminból alakulhatott ki hiány a szervezetedben.

Miért fontos elkerülni a vitaminhiányt?

Az ok nagyon egyszerű. Ha megfelelő mennyiségű vitaminhoz jut a szervezetünk – legyen az természetes úton vagy kapszulák formájában –, jobban teljesítünk majd. A különböző vitaminok hiánya ugyanis nemcsak kimerültséget és bágyadtságot okozhat, de a koncentrációs készséget és az agyműködést is negatív irányban befolyásolja.

Forrás: Pexels / Ximena Mora
A vitaminhiány nemcsak bőrhibákhoz, hanem a köröm sérülékenységéhez is vezethet.

A vitaminhiány betegségekhez is vezethet?

Sajnos a válasz igen. Mivel a szervezetünk komplex működéséhez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagok és vitaminok bevitele, ezért azok hiánya hosszú távon betegséghez is vezethet. Sőt, vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelhetik a vitaminhiány, és ezáltal a különböző betegségek kialakulását a szervezetünkben. Ilyen például a gyenge immunrendszer, a klimax, a dohányzás vagy akár egy hosszan tartó stresszes időszak.

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen tünetekhez vezethet a bőrön, ha vitaminhiány alakult ki nálad? Nézd végig a galériában!