A vitaminpótlás a melegben is fontos: 5 vitamin és ásványi anyag, amit a jó idő ellenére se felejts el a nyáron pótolni

Borítókép: A vitaminpótlás a melegben is fontos: 5 vitamin és ásványi anyag, amit a jó idő ellenére se felejts el a nyáron pótolni Forrás: Unsplash/Doğukan Şahin
Azt gondolod, hogy a nyár berobbanásával és a napsütés eljövetelével szervezetedet nem szükséges ellátnod semmilyen plusz vitaminnal? Tévedsz, ha azt hiszed, azért, mert nincs éppen megfázásos szezon, testednek nincs szüksége kiegészítő vitaminpótlásra!

Való igaz, hogy azzal, hogy jó idő van odakint, süt a nap és nem igen gyakoriak a tipikus hűvös időben megjelenő betegségek, immunrendszerünk jóval erősebb és ellenállóbb, mint mondjuk télen. Éppen ezért könnyen gondolhatjuk azt, hogy nyáron nincs szükség vitaminpótlásra, mert a számunkra fontos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hozzájuthatunk például a napfény és a különböző finomabbnál finomabb gyümölcsök által. Igen, az elmélet némileg helyes, hiszen ilyenkor azért sokkal könnyebb természetes külső forrásokból biztosítani vitaminszükségletünket, de azért nem árt mérlegelni ilyenkor sem; szükséges lehet-e, hogy kiegészítő kúrát alkalmazzunk?

Nyáron többet mozgunk, aktívabb életet élünk, sűrűbben tartózkodunk a levegőn és a szabadban, és sokkal több külső hatás ér minket, mint az év bármely másik szakaszában. Fokozott az izzadás ilyenkor, felgyorsul az anyagcsere, hamarabb kiszáradunk. Ennek tükrében alapvető kötelességünk ilyenkor is egyes vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek a pótlása – mindezt egészségünk érdekében.

Vitaminpótlás természetesen

Természetesen az ideális az lenne, ha minden nap megfelelő mennyiségben mozognánk és az egészséges étkezés következményeképpen a legfőbb vitaminokat és ásványi anyagokat nem kellene pluszban bevinni a szervezetünkbe. Azonban mind tudjuk, hogy olykor hiba csúszik a gépezetbe, és az ember nem mindig tud maximálisan odafigyelni minden – egészségét befolyásoló – dologra, és nem tömheti magát egész nap csak gyümölccsel és zöldséggel.

Minden esetre használjuk ki a jó időt, a gyümölcsök és zöldségek szélesebb választékát, és az esetleges külföldi nyaralások adta plusz lehetőségeket. Ennek megfelelően fogyasszunk bogyós gyümölcsöket, magas C-vitamin tartalmú zöldségeket, ha pedig egzotikus utazásra adjuk a fejünket, együnk sok halat pl. lazac vagy tonhal, melyek kiváló B- és D-vitamin-források lehetnek, ezek pedig mind-mind nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

Forrás: Unsplash/Rachel Kelli

Nagyon sok finom gyümölcs jelenik meg ekkor a boltok és a piacok polcain, így például érdemes sok sárgabarackot enni, mert bővelkedik rostokban, tele van A- és C-vitaminnal és számos fontos antioxidánssal. A cseresznyében sok B-vitamin van, ami elengedhetetlen a megfelelő idegi működéshez, a bőr rugalmasságához, de jócskán tartalmaz A-vitamint is, mellyel szemünk egészségét támogathatjuk. Rengeteg kalciumot és vasat tartalmaz a két nyári szuperzöldség, a spenót és a sóska. Fogyasszunk belőlük sokat, mert számos ásványi anyagot pótolnak a szervezetben. Zsenge és nagyon finom a jótékony zöldborsó, melyhez nyáron nem csupán mirelit formában juthatunk hozzá, hanem immár frissen is. Sok magnézium, folsav és C-vitamin van benne, így kiváló természetes vitaminforrás. Megunhatatlan nyári slágergyümölcs a sárgadinnye, mely dúskál A-, B- és C-vitaminban, természetes gyulladáscsökkentő és immunerősítő, csakúgy, mint zöld társa, a görögdinnye, ami mézédes ízén túl magas vas-, kálium és mangántartalommal is rendelkezik.

Tudd meg, mely vitaminok pótlására van szükséged a forró nyári napokon!