5 étel, amiből sokat egyél, mert segít elviselni a meleget

Borítókép: 5 étel, amiből sokat egyél, mert segít elviselni a meleget Forrás: Unsplash.com/Mike Kenneally
Szervezetünk ösztönösen védekezik; nem véletlen, hogy mondjuk a csülköt, a steaket kevésbé kívánod az extrém forróságban. Igen ám, de akkor mit célszerű enned ilyenkor? Mutatjuk, mik azok az ételek, amik megkönnyíthetik átvészelni a hőséget.

Nem tudom, te hogy vagy vele, én például képtelen vagyok nagyobb, kiadósabb étkezésekre, meleg ebédekre az olyan napokon, amikor tombol a hőség. Márpedig mostanában kijut belőle rendesen. Persze kivételek, mint mindig, nyilván ez esetben is akadnak. Nekem is van ismerősöm, akit még a soha nem látott melegrekord is totálisan hidegen hagy; és bevágja a fél csülköt is ebédre, ha épp arról van szó. A nyári időszakban a csökkent étvágy ugyanakkor általános jelenség - és egyfajta természetes, védekező mechanizmus - testünk ugyanis a melegben takarékra állítja a hőtermelő funkcióit, mint amilyen az emésztés is.

A hőség amúgy is igénybe veszi szervezetünket, ne terheljük meg még jobban nehezen emészthető, kalóriadús ételekkel, italokkal és alkohollal.

A fokozott folyadékpótláson túl viszont bizonyos ételek fogyasztásával is segíthetsz magadon. Folyadékbevitelünk 20-30 százalékért az ételek felelnek, és természetesen vannak olyanok, melyek több vizet tartalmaznak, mint mások. Ezekből szedtünk össze néhányat: ételeket, amik megkönnyíthetik elviselni a meleget és legyűrni a forróság következtében eluralkodó fásultságot, motiválatlanságot és döntésképtelenséget. Lássuk, melyek ezek.

Ezt az 5 ételt edd, hogy jobban viseld a meleget