4 érdekes tény a fogainkról

1. A bronzkori embereknek csak 12 százalékát érintette a fogszuvasodás, a mai fejlett ipari országokban ez az arány eléri a 90–100 százalékot.
2. A főétkezések alatt bevitt szénhidrát kevésbé károsítja a fogakat, mint a főétkezések közti nassolgatás, mert az előbbi esetben a fokozott nyáltermelés képes rá, hogy normalizálja a pH-t. (Ez persze sok mindentől függ, például, hogy milyen típusú szénhidrátot fogyasztunk!)
3. A zsiradékokat tartalmazó édességek (például a csokoládé) kevésbé rontják a fogakat, mert a zsiradék csökkenti a szénhidrátok káros hatását.
4. Ha sok gyümölcsöt vagy cukortartalmú ételt, italt fogyasztunk, utána ne mossunk közvetlenül fogat! Ilyenkor a meggyengült fogfelszínt a fogkefével károsíthatjuk. Várjunk a fogmosással kb. 30 percet, amíg a nyálból az ásványi anyagok átkerülnek a fogzománcba.
Szakértő:Dr. Szabó Dénes, fotó:Éva magazin /Europress