14 ok, ami miatt állandóan fáradt vagy

Borítókép: 14 ok, ami miatt állandóan fáradt vagy
A kialvatlanság nem az egyedüli energiagyilkos.

A kialvatlanság nem az egyedüli energiagyilkos. Olyan apró dolgok, amikre nem is gondolnánk, könnyen kifáraszthatnak – mentálisan és fizikailag egyaránt. Most szakértők segítségével tárjuk fel azt a 14 jellemző rossz szokást, amik felelősek lehetnek a fáradtságért, és segítünk a hibák kijavításában.

Túl fáradt vagy edzeni
Amikor kihagyjuk az edzést, valójában magunk ellen dolgozunk. Amerikai kutatások szerint azok az egészséges, azonban mozgásszegény életmódot folytató felnőttek, akik heti háromszor elkezdtek edzeni, már hat hét után energikusabbnak érezték magukat – pedig az egyes edzések mindössze 20 percig tartottak. A rendszeres edzés növeli az állóképességet és a szív- és érrendszer hatékonyságát, ami elengedheteteklen a tápanyagok megfelelő helyre juttatásához. Legközelebb, ha legszívesebben elnyúlnál a kanapén, inkább menj el kocogni – nem fogod megbánni.

Nem iszol eleget
Az egészen kis mértékű dehidratáltság is csökkenti az energiaszintet. A vízhiánytól kevesebb vér áramlik a testben, azaz sűrűbb lesz. Emiatt a szívizmok kevésbé intenzíven tudnak csak dolgozni, aminek eredményeként az oxigén és a tápanyagok lassabban jutnak el az izmokhoz, illetve a belső szervekhez. Az egyéni folyadékszükséglet kiszámításához az interneten számos különböző kalkulátort találhatsz.

Vashiányod van
A vashiány lassúvá, gyengévé tesz, csökkenti a koncentrációs képességet. Az ember fáradékonyabb lesz, mert kevesebb oxigén jut a sejtekbe és az izmohoz. A vasbevitelt felturbózhatjuk sovány marhahús, vörös bab, tofu, egész tojás, zöldlevelű zöldségek, magvak, és akár mogyoróvaj fogyasztásával is. Ezeket az élelmiszereket párosítsuk lehetőkleg agas C-vitamin tartalmú ételekkel, mert a C-vitamin segít a vas felszívódásában. Megjegyzés: a vashiány lehet akár egy komolyabb egészségügyi probléma jele is, ezért ha észleljük magunkon a tüneteket, legjobb, ha felkeresünk egy orvost.


Perfekcionista vagy
Csak a tökéletes az elég jó – pedig legyünk őszinték, a tökéletességet elérni gyakorlatilag lehetetlen. A perfekcionizmus feleslegesen megnehezíti és meghosszabbítja a munkát. Határozzuk meg az időkeretet, amin belül el kell végeznünk az adott munkát és tartsuk is be. Hamarosan világossá válik majd, hogy az a plusz idő, amit eddig a tökéletesség hajszolására fordítottunk, valójában nem ad hozzá semmi pluszt a munkánk eredményéhez.


A bolhából is elefántot csinálsz
Ha azt hiszed, hogy a főnököd ki akar rúgni, amikor váratlan hívást kapsz tőle, vagy nem mersz biciklire ülni, mert félsz, hogy elesel, akkor tulajdonképpen csak „katasztrofizálsz”: azonnal a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülsz fel. Az állandó aggodalmaskodás megbénít és mentálisan kimerültté tesz a szakértő szerint. Amikor észreveszed, hogy „túlaggódsz” egy szituációt, vegyél egy mély levegőt és gondold át, mennyi esélye van annak, hogy a legrosszabb valóban megtörténjen. Mozdulj ki, meditálj, sportolj, vagy egyszerűen csak oszd meg a félelmeidet valakivel, aki segít realisztikusabban szemlélni a helyzetet.

Nem reggelizel
Az étel „üzemanyag” a test számára, és amikor alszunk, a test a vacsora során elfogyasztott táplálékot használja a vér és oxigén áramlásának működtetéséhez. Így amikor reggel felkelünk, újra kell tölteni. Kihagyod, és lelassulsz. A reggeli a metabolizmusunknak olyan, mint amikor berúgnak egy robbanómotort. A nap első étkezése tartalmazzon teljes értékű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírt is. Jó példa lehet a zabkása fehérje porral és egy evőkanálnyi mogyoróvajjal, a smoothie sovány tejjel és mandulavajjal kiegészítve, vagy rántotta két szelet teljes kiőrlésű pirítóssal és görög joghurttal.

Gyorskaján élsz
A cukorral és egyszerű szénhidrátokkal teli ételek (azaz a feldolgozott, kényelmi termékek) gyorsan megemelik a glikémiás indexet. A GI nem más, mint az egyes szénhidrátok vércukorra gyakorolt hatását mérő skála. A vércukorszint állandó ingadozása fáradtsághoz vezet. A legjobb, ha sovány fehérjével és teljes kiőrlésű gabonákkal biztosítjuk az egyenletes vércukorszintet. Jó választás például a sütőben sült csirke barnarizzsel, a lazac édesburgonyával vagy salátával és az alacsony cukortartalmú gyümölcsök.

Nem tudsz nemet mondani
A másokhoz való állandó alkalmazkodás nem tesz jót a saját boldogságodnak és ezáltal sok energiát emészt el. Ami még rosszabb, hogy egy idő után ingerültté is tesz. Mindegy, hogy a gyerek edzője kér meg, hogy süss egy kis süteményt a csapat következő mérkőzésére, vagy a főnököd kérdezi, hogy bent tudnál-e maradni szombaton is, nem kell igent mondanod. Akár gyakorolhatjuk is otthon: mondjuk ki hangosan: „nem”, javasolja Susan Albers pszichológus. „Próbáljuk ki mondjuk egyedül az autóban. Ha hallood a saját magad, az segít megtalálni a hangodat valós helyzetben is.”

Rendetlen vagy az irodában
A Princeton Egyetem kutatása szerint a túlzsúfolt asztal akadályoz a koncentrálásban és gátolja az agyat az információ feldolgozásában. Nap végén érdemes elpakolni mindenm személyes dolgot és rendbe tenni az íróasztalt. Így a következő nap ledületesebben indulhat. Ha az irodának nagyobb átszervezésre van szüksége, akkor viszont inkább lépésről lépésre rendezd át a dolgokat, mert különben összecsaphatnak a fejed felett a hullámok.


Nyaralás alatt is dolgozol
Ha a medence melletti ejtőzés helyett is az emaljeidet nézegeted, könnyen kiégsz. Kapcsolj ki, engedd meg magadnak, hogy minden munkával kapcsolatos dolog kiszálljon a fejedből – időnként muszáj kikapcsolódni ahhoz, hogy a test és a lélek megújulhasson, így újult erővel térhetsz vissza a munkába. Ha időről időre képes vagy ténylegesen relaxálni, kreatívabb és hatékonyabb leszel a munkahelyeden.

Téged is megbetegít az alváshiány? Itt az okok és a megoldás.

Elalvás előtt alkoholizálsz (sokat)
Egy kis ital lefekvés előtt jól hangzik, de könnyen visszaüthet. Az alkohol elsősorban a központi idegrendszerre hat: kábulatot okoz, viszont elveszi az alvás pihentető hatását. Ugyanis amikor a test feldolgozza az alkoholt, az adrenalinszint hirtelen megemelkedik. Így nem meglepő, ha egy iszogatós estét követően könnyen felriadsz az éjszaka közepén. Orvosok szerint három-négy órával lefekvés előtt fogyassz utoljára alkoholt.

Munka az ágyban
A laptop vagy okostelefon kijelzőjének fénye összezavarhatja a szervezet természetes napi ritmusát. Ennek oka, hogy gátolja a melatonin termelődését, ami viszont elengedhetetlen az alvás és ébrenlét egyensúlyának megteremtéséhez. A digitális küytük / készülékek fényére való érzékenység személyenként változhat, de általánosságban jobb, ha lefekvés előtt egy-két órával kikapcsolunk minden ilyen gépet. Ha mégsem tudod megállni, hogy ráless a telefon kijelzőjére elalvás előtt, legalább 35 centiméteres távolságból tedd, így csökkented a zavaró hatást.

Koffeinfüggő vagy
A reggeli dupla espresso nem nagy ügy – valójában tanulmányok szerint napi három csésze kávé kifejezetten jótékony hatású –, de a koffein túladagolása komolyan beleszólhat a szervezet természetes napi ritmusába. A koffein blokkolja az adenozin termelődését: ez az aktív sejtosztódás melléktermékeként keletkező anyag segít az elalvásban. Egy amerikai orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a lefekvés előtt kevesebb, mint 6 órával fogyasztott koffein befolyásolja az alvást. Mostantól jobb, ha észben tartod ezt, ha még egy utolsót kávéznál.


Sokáig fennmaradsz hétvégén
A végigbulizott szombet éjszakák, majd az azt követő átalvós vasárnap délelőttök igen megnehezítik a vasárnap esti elalvást, melynek egyenes következménye a kómás hétfő reggel. Tény, hogy senki nem akar kimaradni a szombat esti partiból – a megoldás, ha vasárnap megpróbálsz korábban felkelni, és inkább egy gyors, de hatékony délutáni szundítással pótolod a kimaradt alvást. Egy rövid, 20 perces pihenés elegendő a test energiaraktárainak feltöltésére anélkül, hogy belemerülnénk a mélyebb REM fázisba, így elkerülhetjük, hogy fáradtabban ébredjünk, mint ahogy lefeküdtünk.

Magadra ismertél valamelyik pontban?

Minden fotó innen: Europress/Getty