Így válassz ételt a tányérodra: 10 színes zöldség, amely remek fegyver lehet a sejtkárosodás ellen

Borítókép: Így válassz ételt a tányérodra: 10 színes zöldség, amely remek fegyver lehet a sejtkárosodás ellen Forrás: Unsplash / Iñigo De la Maza
Azt mondják, minél színesebben étkezünk, annál egészségesebbek lehetünk. Ezért is nem véletlen, hogyha minél több színes zöldséget választasz a tányérodra, a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkentheted. A megfelelő mozgás és pihenés mellett az, amivel a legtöbbet teheted szervezeted egészségéért, ha vitaminban és tápanyagban gazdag élelmiszereket fogyasztasz, melyek közül a zöldségek biztosan az élen járnak.

A zöldségeknek számos előnyét ismerjük, és arról már korábban is írtunk, akár a sejtkárosodás ellen is képesek felvenni a harcot. De ha arra is kíváncsi vagy, hogy pontosan mely zöldségek azok, amelyekből érdemes minél többet fogyasztanod, most azt is megtudhatod.

Egészséges zöldségek a szivárvány színeiben

Gondoltad volna, hogy a színes zöldségek látványa nemcsak a jókedvünket és szépérzékünket befolyásolhatja pozitív irányban, de a rák elleni harcban is felveszik a kesztyűt? Lássuk, milyen színű zöldségek közül érdemes válogatnod, ha szeretnéd felturbózni az immunrendszered.

Vörös

Ha már vagy piros, elsőre rögtön a paradicsom ugrik be mindenkinek, amúgy ugyan csalóka, mert legtöbben zöldségként tartjuk számon, valójában egy gyümölcs. Felhasználása terén számos alternatívát rejt, hiszen nem csak nyersen, szendvicsekben, salátákban, paradicsomszószként és levesként is kitűnően megállja a helyét. A vörös színű zöldségeket erősíti még a cékla is, amely zöldséglé formájában is nagyon finom, de levesben, pürében vagy akár sülve is felhasználhatjuk.

Zöld

A zöldségek nagy része ebbe a csoportba tartozik, nem véletlen, hogy a ZÖLDség szóban is ez a szín szerepel. A brokkolinak például nem csak a virága, akár a levele és a szára is fogyasztható. A spenót tökéletes ízt alkot a fokhagymával, ha serpenyőben megfonnyasztod, a kelkáposztát és a káposztát pedig akár főzelékbe főzve, vagy salátákban nyersen is fogyaszthatod. Szintén a zöldek táborát erősíti a spárga zöld verziója, amely egy kis baconnel megsütve igazi ínyencségnek minősül!

Forrás: Anna Pelzer / Unsplash
A zöldségeket nemcsak levesekben és főzelékekben, hanem könnyű nyári salátákban is fogyaszthatod! Minél színesebb, annál jobb!

Narancssárga

Ezek zöldségek ereje a béta-karotinban rejlik, melynek élénk színüket is köszönhetik, és talán legismertebb képviselője maga a sárgarépa és az édesburgonya. Mindkét zöldség számos formában hasznosítható, akár krémlevesként, püréként vagy sült verzióban, de süteményekbe rejtve még a gyerekek nagy kedvence is lehet.

Citromsárga

Bár a paprika mindenféle színvariációban rendelkezésünkre áll, a rák elleni megelőzésben a sárga húsú paprika kiemelkedő, melyet akár nyersen szendvicsekben vagy salátákban is fogyaszthatunk.

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy melyik zöldség pontosan milyen szempontból járul hozzá szervezeted megerősítéséhez, nézd végig a galériában!