Miért fontosak a rostok a szervezetnek? 10 könnyen emészthető étel, ami tökéletes rostforrás

Borítókép: Miért fontosak a rostok a szervezetnek? 10 könnyen emészthető étel, ami tökéletes rostforrás Forrás: Envato/FurmanPhoto
Ha már az egészséges életmódot és a tápanyagokban gazdag ételeket részesítjük előnyben, miért ne támogathatnánk testi és lelki jóllétünket rostban gazdag ételekkel? Ezek kiválóak az emésztésnek, segítik a bélflóra egyensúlyát, és hamar eltelítenek.

Ma már rengeteget lehet hallani a különböző ajánlásokról, melyek a rostban gazdag ételek fogyasztását szorgalmazzák. Az egészségügyi szakemberek, orvosok és dietetikusok első számú tanácsa szinte mindig az, hogy a megfelelő zöldség- és gyümölcsbevitel mellett próbáljunk meg minél több olyan ételt fogyasztani, mely gazdag élelmi rostokban. A rostok ugyanis segítik az emésztést, és támogatják az egészséges bélflóra kialakulását.

A mikrobiomról pedig ismeretes, hogy nemcsak a tápanyagok megemésztésében van hatalmas szerepe, hanem alapvetően meghatározza az immunrendszerünk működését is. Az immunsejtek jelentős része a bél nyálkahártyájában található meg, így a bélflóra közvetlenül szabályozza az immunválaszt. Az egészséges bélbaktériumok megelőzik a károsak elszaporodását, és csökkentik a szervezet gyulladásait. Emellett pedig ne felejtsük, hogy a bélflórának komoly kapcsolata van az idegrendszerrel is, így befolyásolja az alaphangulatot és a stresszválaszt. Ha felborul a mikrobiom állapota, megnő a fertőzések esélye, nagyobb a gyulladások kialakulásának kockázata, emésztési problémák, puffadás, alhasi diszkomfortérzet alakulhat ki, sőt, még allergiás reakciók, intolerancia, ekcéma és bőrgyulladás is jelentkezhet.

Forrás: Pexels/Cup of Couple

A rostok tehát kulcsszerepet játszanak a bélflóra egészségének fenntartásában, segítik a jótékony baktériumok elszaporodását, emellett megtisztítják a beleket a káros méreganyagoktól, serkentik a bélmozgást és megelőzhetik a székrekedést. Lassítják a szénhidrátok lebontását és a cukor felszívódását, így kímélik a vércukorszintet. Mivel a gyomorba bekerülve megduzzadnak, hosszabb ideig biztosítják a jóllakottság érzését, ami kevesebb kalóriabevitelt eredményez, így kiválóan beépíthetők a fogyókúrába is. Bizonyos oldható rostok pedig képesek megkötni az epesavat, ami csökkentheti a koleszterinszintet, és szintén jótékony hatással lehet az egészségünkre.

Az étkezési rostoknak két típusát különböztetjük meg. Míg a vízben oldódó rostok hozzájárulnak az emésztési folyamatok javításához, addig a vízben nem oldódók az elfogyasztott ételek emésztőrendszeren való hamarabb és könnyebb átjutását segítik – támogatva a salakanyagok mihamarabbi távozását. Akármelyik rosttípusról is legyen szó, mindkettővel csak áldásosan támogathatjuk a szervezetünk működését.

Galériánkban mutatjuk, melyik a 10 legjobb rostforrás, melyekkel támogathatod a bélflórád egészségét!