Azt hiszed egészségesek, pedig borzasztóan károsak: 10 étel, amit jobb, ha kerülsz
Miért károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek?
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzően magas hozzáadott cukrot, sót, telített zsírokat és mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak. Ezek az összetevők gyulladást okozhatnak a szervezetben, megnövelve számos krónikus betegség kockázatát. Emellett az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran alacsony tápértékűek, vagyis kevés vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ezek mennyire károsak az egészségre, és milyen fontos az, hogy minimalizáljuk ezen ételek fogyasztását.
Fontos megérteni azt is, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek definíciója annyira tág, hogy szinte minden előre csomagolt élelmiszert magába foglalhat. Emiatt nehéz pontosan meghatározni, mely termékek esnek ebbe a kategóriába, és melyeket érdemes kerülni az étrendből. Ennek pedig különös veszélye az, hogy némely élelmiszerre egyenesen azt hihetjük, hogy egészséges, miközben az összetevők miatt egyenesen az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriájába soroljuk őket.
A Dailymail egyik cikkében Kayla Daniels táplálkozástudományi szakértő sorolta fel azokat az ételeket, amelyek különösen károsak lehetnek az egészségre, annak ellenére is, hogy sokan kifejezetten egészségesnek tartják ezeket. Az alábbiakban össze is gyűjtöttük ezeket. Mutatjuk is, mely ételeket kerüld el feltétlen!